Idős embert becsülj és szeress!
2007. március 14., 11:21
E gondolatok jegyében köszöntötték Veselényi Istvánné Erzsike nénit a mikepércsi Idősek Otthonában 100. születésnapján.

A zsúfolásig megtelt társalgóban a családtagok, ismerősök, lakótársak, a képviselőtestület tagjai, a református lelkész házaspár és a sajtó előtt a dédunoka, Veselényi Orsolya köszöntötte az ünnepeltet. A helyi általános és művészeti iskola diákjai, valamint a gondozók, lakók verssel, dalcsokorral kedveskedtek a szép kort megélt Erzsike néninek.

Még mondja azt valaki, hogy a 13-as szám szerencsétlen? Erzsike néni ugyanis 1907. március 13-án született Mikepércsen, dolgos, szorgalmas, földműves család 13. gyermekeként. 1931-ben ment férjhez, házasságából 4 fiú és 3 lánygyermek született. Fiai már meghaltak, lányai élnek. Míg a gyerekek aprók voltak, nevelte őket, majd a föld termését Debrecenbe hordták lovas szekéren piacra. Sokáig presbiter volt a helyi református egyházközségben.

1973-ban megözvegyült, 20 évig egyedül élt, majd fia halála után 1994. május 20-án került be az idősek otthonába. Sorsával megbékélt, jól érzi magát lakótársai körében a ma is szellemi frisseségnek örvendő Erzsike néni. Tiszta, pedáns, környezetére igényes, csak a látásával van gond.

Tímár Zoltán polgármester az önkormányzat megbecsülése jeléül oklevelet nyújtott át Erzsike néninek, mint "Örök tiszteletű mikepércsi polgárnak". A fiatal polgármester köszöntőjében méltatta az idős lakos életét, mint aki vállán hordozza a falu történetét. Tőle örököltük ezt a települést, ahol élünk, a nyelvet, amelyet beszélünk - mondta Tímár Zoltán.

Egy rövid istentisztelettel köszöntötte Erzsike nénit az egykori lelkész, Szöllősi László, akinek mikepércsi szolgálata idején presbiterkedett a néni, s aki most együtt énekelte lelkipásztorával "Az Úr őriző pásztorom" című zsoltárt, illetve fennhangon mondta el a Miatyánkot.

Az ünnepeltet lányai mellett a hat unoka, hat dédunoka, közeli, s távoli ismerősök, tisztelők virágcsokrokkal, tortával halmozták el.

Nyírő Gizella - fidesz.hu