Erdélyi '48-as megemlékezések
2007. március 15., 16:20
Erdély számos településén rendeznek koszorúzással, művelődési műsorral és egyházi szertartásokkal egybekötött emlékünnepséget az 1848-as szabadságharc tiszteletére.

A székelyföldi rendezvények közül kiemelkednek a csíkszeredaiak, ahol a helyi Petőfi Sándor Általános Iskolában tartanak megemlékezést, és megkoszorúzzák Petőfi szobrát. A város fő ünnepségét a Gál Sándor-szobornál szervezik, este fáklyás felvonulást is tartanak.

Székelyudvarhelyen a Márton Áron téren szervezik a március 15-i megemlékezést, a helyi Tomcsa Sándor Színház pedig az Udvarhely Néptáncműhellyel együtt ünnepi előadást mutat be. Gyergyószentmiklóson a Szabadság emlékműnél és a helyi temetőben is sor kerül megemlékezésre, ebből az alkalomból a III. Gyergyó-medencei történelmi vetélkedőt is megszervezik.

A Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyön is számos műsort rendeznek, a leglátványosabb programra az esti órákban kerül sor, amikor az Erdélyi Magyar Ifjak fáklyás őrséget állnak az 1848-49-es emlékműnél. Kézdivásárhelyen és Baróton is tisztelegnek a szabadságharc hősei emléke előtt.

Marosvásárhelyen a székely vértanúk postaréti emlékoszlopánál szervezik a helyi központi ünnepi rendezvényt. Kolozsváron a Szent Mihály-templomban ünnepi istentisztelet keretében emlékeznek a szabadságharc hőseire, majd megkoszorúzzák az egykori Biasini Szálló falán lévő emléktáblát. Kolozs megyében Tordán és Bánffyhunyadon is emlékműsorokat szerveznek.

Nagyváradon a délelőtt folyamán megkoszorúzták Szacsvay Imrének, a magyar Országgyűlés egykori jegyzőjének a szobrát, illetve a nagyváradi hősök emlékművét. Virágokat helyeznek el Nicolae Balcescunak, a román 1848-as forradalmi gondolatkör megfogalmazójának a szobránál is, majd ökumenikus istentisztelet és a nyíregyházi Mandala Dalszínház előadása zárja a városi sportcsarnokban a helyi 1848-as megemlékezést. Bihar megyében Érmihályfalván, Nagyszalontán és Székelyhídon is szerveznek ünnepségeket.

Szatmár megyében az István téri Petőfi-szobornál koszorúznak, este pedig ünnepi előadásra kerül sor a helyi Északi Színházban. Ezen a vidéken még Nagykárolyban és Tasnádon is megemlékeznek a szabadságharcra.

MTI - fidesz.hu