New York-i és washingtoni rendezvények
2007. március 15., 18:01
New Yorkban és Washingtonban több rendezvényen emlékezik meg a helyi magyarság az 1848-49-es szabadságharc 159. évfordulójáról.

A New York-i magyar főkonzulátus már vasárnap koszorúzási ünnepséget szervezett a városban álló Kossuth-szobornál; Vermes Gábor történész, a Rutgers Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára tartott ünnepi beszédet. A rendezvényen megjelentek a New York-i magyar katolikus és református egyházak képviselői. A főkonzulátuson kedden fogadással egybekötött ünnepi koncertet rendeztek; Onczay Csaba csellóművész és Homor Zsuzsanna zongoraművész adott elő Haydn-, Schubert-, Paganini- és Kodály-műveket. A New York-i Magyar Kulturális Központban csütörtökön levetítik a néhai Bódy Gábor Amerikai anzix című 1975-ös kísérleti filmjét. A legendás rendező diplomafilmje a forradalom bukása után Amerikába emigrált három magyar tiszt történetéről szól, akik térképészként szolgáltak az amerikai polgárháborúban.

Washingtonban a helyi magyarság vezetőinek részvételével rendeztek szerdán nagykövetségi fogadást, amelyen Simonyi András nagykövet arról beszélt, hogy Magyarország 1848 örökségeképpen immár 17 éve a szabad nemzetek közösségéhez tartozik, és külpolitikájában fontos szerepet játszik a transzatlanti együttműködés. Simonyi András a nemzeti ünnep alkalmából csütörtökön koszorút helyezett el a Capitoliumban, az amerikai kongresszus épületében levő Kossuth-szobornál. A megemlékezésen jelen volt Tom Lantos, a képviselőház magyar származású tagja. Ugyancsak csütörtökön az Amerikai Magyar Református Szövetség rendez ünnepi estet a Kossuth Házban.

Vasárnap az Amerikai Magyar Szövetség ünnepli meg a szabadságharc évfordulóját, a rendezvényen a 4-es számú Bátori József cserkészcsapat tart emlékműsort.

MTI - fidesz.hu