Ügyészségi eljárás a miniszter ellen
2007. március 19., 18:08
Engedélyezte a Nagy Zsolt romániai távközlési és informatikai miniszter elleni ügyészségi eljárást hétfőn a román államelnöki hivatal. MTI hír.

Az illetékes ügyészek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusának felelősségét vizsgálják egy tavaly novemberben, jelentős román állami cégek privatizációja kapcsán kirobbant bukaresti "kémügyben". A gyanúsítottak között van Codrut Seres volt gazdasági miniszter, két miniszteri tanácsadó, valamint a privatizációs ügyletekben érdekelt Credit Suisse First Boston egy bolgár és egy orosz tanácsadója.

A törvények szerint egy hivatalban lévő miniszterrel szemben csak akkor kezdődhet büntetőjogi vizsgálat, ha azt előzetesen az államelnöki hivatal engedélyezi a hivatal keretében működő különleges vizsgálóbizottság jelentése alapján. Ezért fordult ehhez a testülethez december 6-án Laura Codruta Kövesi, Románia főügyésze azzal a kéréssel, hogy tegyék lehetővé a büntetőjogi vizsgálatot Nagy Zsolt ellen.

A romániai magyar miniszter azóta is többször nyilatkozatban adott hangot felháborodásának, sérelmezve, hogy miközben vele"semmit sem közöltek még ügyészi forrásokból, személye körül - a tények ismerete nélkül - botrányszagú hírverés folyt a sajtóban.

Csupán három és fél hónap után, azaz hétfőn érkezett meg az elnöki hivatal válasza. A közlemény értelmében a vizsgálóbizottság "következtetéseire" alapozva a hivatal zöld utat adott az ügyészi vizsgálatnak. Eszerint a bizottság nem javasolja ugyan az ügyészi vizsgálat ejtését, de nem tud állást foglalni azzal kapcsolatosan sem, hogy léteznek-e megalapozott gyanújelek Nagy Zsolt feltételezett bűnösségével kapcsolatban. Ezért is fogalmaz úgy a közlemény: a bizottság az ügyészi vizsgálat folytatását javasolja, akár büntetőjogi vizsgálat indításával, akár anélkül.

Maga a miniszter hétfőn nyilatkozatot adott a romániai és a magyar sajtó képviselőinek. Sérelmezte, hogy az államelnöki hivatal bizottsága bosszantóan kétértelmű következtetésekre jutott. Felhívta a figyelmet, hogy e testület szerint még gyanújelek sem léteznek, nemhogy kézzelfogható bizonyítékok, amelyek alátámasztanák az "árulás" vádját.

Nagy Zsolt különösen súlyosnak tartja, hogy a bizottság több mint három hónapot várt a jelentéssel és az engedélyezéssel. Eközben ugyanis - mint fogalmazott - erősen csorbult miniszteri és politikusi hitele. Ha találtak volna bármiféle konkrét bizonyítékot ellene, bizonyára gyorsabb lett volna az eljárás. A miniszter továbbra is határozottan ártatlannak nevezte magát.

Leszögezte azt is, hogy ennek tudatában, teljes mértékben az igazságszolgáltatás rendelkezésére áll. Meggyőződését fejezte ki, hogy a vádakat könnyen lehet majd tisztázni, s hogy egy szakmailag hozzáértő ügyészi csapat szét tudja majd választani a valóságos adatokat a hamisaktól. Nagy Zsolt közölte, hogy ügyének tisztázásáig folytatni fogja munkáját.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke is nyilatkozott a sajtónak, kijelentve: a szövetség teljes mértékben kiáll a miniszter mellett. Emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ listavezetőnek jelölte Nagy Zsoltot az európai"parlamenti választásokra, ezen nem is kíván változtatni. Közölte azt is, hogy nem hívja vissza őt miniszteri tisztségéből.

MTI - fidesz.hu