Újpest ragaszkodik a szülészethez
2007. március 21., 14:28
Újpest független polgármestere követeli, hogy a kerületben maradjon szülészet; Derce Tamás szerdán budapesti sajtótájékoztatóján beszélt az Újpesti Szülőotthon megszüntetése ügyében kialakított önkormányzati álláspontról.

"Ragaszkodunk ahhoz, és én magam is követelem (...), hogy Újpesten legyen szülészet" - fogalmazott Derce Tamás, aki elmondta, az egészségügyi miniszter döntése értelmében megszűnik a Károlyi Sándor Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya és a korábbi ígéretek ellenére a Baross utcai városi kórházban sem lesz szülészet, így az egész kerületben nem lesz ilyen funkciót ellátó intézmény. Derce Tamás közölte: az önkormányzat ragaszkodik a szülőotthon Görgey Artúr utcai épületének tulajdonjogához is. Az épületet a IV. kerületi önkormányzat jogelődje építette, a főváros 1976-ban funkciójával együtt vette át az otthon tulajdonjogát, most pedig megszüntetik funkcióját és el kívánják adni - mondta. Ha a főváros nem adja önként az épületet, akkor jogi úton követeljük vissza - hangsúlyozta Derce Tamás.

Nagy Tamás alpolgármester közölte: csütörtökön a képviselő-testület elé terjesztenek egy, az egészségügyi miniszternek szóló nyílt levéltervezetet, mert - mint elmondta - nem csupán a szülőotthon, hanem a kerületi fekvőbeteg-ellátás megszüntetéséről is szó van, hiszen az egészségügyi reform több más újpesti intézményt érint. Molnár Lajosnak címzett "levélben az áll, hogy az Újpesti Önkormányzat minden lehetőséggel élni fog, ami a kialakult helyzet megváltoztatására irányul" - mondta Nagy Tamás. Nagy Tamás közölte: amennyiben a testület jóváhagyja, akkor a Fővárosi Bíróságon megtámadják a kerületi ellátást érintő közigazgatási határozatot. Civil szervezetek bevonásával, akár a polgári engedetlenség megszervezéséig is el kell mennünk - tette hozzá.

MTI - fidesz.hu