50 éves az EU: ünnepségek Berlinben
2007. március 26., 07:54
Félmillióan vettek részt Berlinben vasárnap az Európai Unió elődjét alapító Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.

Az ünneplő tömeghez az EU-csúcs zárása után csatlakozott Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke is.

Ez volt a legnagyobb utcai rendezvénysorozat a német fővárosban a tavalyi labdarúgó-világbajnokság óta.

Az ünnep alkalmából rendezett koncerteken az összes tagországot neves énekesek, illetve zenei -, valamint tánccsoportok képviselték, köztük olyan sztárok, mint az angol Joe Cocker. Ugyanakkor az olasz Gianna Nannini - aki a tervek szerint szintén részt vett volna az eseményen - lemondta részvételét, hangoztatva: nem akarja, hogy nevét egy olyan eseményhez társítsák, ahol "sok a mellébeszélés, s ahol üres pohárral koccintanak".

Az események központja a Brandenburgi kapu környéke volt. A Berlin jelképének számító, 1788 és 1791 között az athéni Akropolisz bejáratának mintájára épült kapu közvetlen közelében az Európai Unió összes tagállama sátrakat is felállított. Ezekben - így a magyarban is - a látogatók tájékozódhattak az adott országról, miközben ízelítőt kaphattak az azt leginkább reprezentáló étel- és italkülönlegességekből is.

Európa ünnepe tulajdonképpen már szombaton megkezdődött. "A szépség éjszakájának" keretében a főváros tizennégy állami múzeuma hajnali két óráig fogadta a látogatókat, s a különböző kiállításokról mind a huszonhét tagország nyelvén tájékoztattak. A különleges lehetőséggel nagyjából nyolcvanezren éltek.

A berlini ünnepségeket vasárnap este nagyszabású tűzijáték zárta, amelyet szintén a Brandenburgi kapunál rendeztek.

A kétnapos rendezvénysorozat idejére a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, de a félelmekre rácáfolva komolyabb rendbontás nem történt. Mindössze alig néhány százan tüntettek az EU csúcstalálkozója, a "tőke Európája" ellen.

MTI - fidesz.hu