A soproni fehér könyv
2007. március 26., 10:48
A soproni Városházán tartott sajtótájékoztatón mutatta be Abdai Géza alpolgármester A soproni fehér könyv - A Waltergate-ügy című kiadványt, amely Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiadásában, Dr. Fodor Tamás polgármester bevezetőjével tárja a nyilvánosság elé a sajtóban megjelentek alapján a város Waltergate-ügy néven elhíresült ,,örökségét".

- Fél évvel ezelőtt azt ígértük a soproniaknak, hogy tisztességgel szolgáljuk a várost. Megszűntetjük a pazarlást, megvizsgáljuk az előző városvezetés által kötött, kétséges értékű szerződéseket. Azt ígértük, hogy a mi gondolkodásunk középpontjában, nem a hatalom, hanem a soproni polgár lesz. Minden lépésünket velük együtt, az ő tudtukkal teszünk a közösség érdekében.

Megígértük, hogy semmit el nem hallgatunk, az eredményeket a nyilvánosság előtt bemutatjuk, őszintén feltárjuk az igazságot. A soproniaknak joguk van tudni, mi történt az elmúlt években ahhoz, hogy a jövőjüket tervezhessék.

Az önkormányzat folyamatosan vizsgálja azokat a bejelentéseket, amelyek az előző évek történéseit tárják fel. Legyen az egyéni sérelem, vagy közösségi probléma. Nem teszünk különbséget. Sajnos, sok bejelentés van, ami azt mutatja, hogy az előző időszakban egyáltalán nem a jó gazda gondosságával irányították a várost.

Az önkormányzat már az első feltárt szabálytalanságokat is bemutatta a nyilvánosság előtt. A telekértékesítések, a mélygarázs-ügy nagy érdeklődést váltott ki az emberekből, ezért azt - ígéretünknek megfelelően - egy füzetben is összefoglaltuk. Ez lett a "fehér könyv", amelyet minden soproni háztartásba eljuttattunk.

A fehér könyv célja, hogy pontos, részletes és hiteles tájékoztatást nyújtsunk. Nem tettünk hozzá politikai véleményt, kommentárt, pusztán a szakmai véleményekre és a média megjelenésekre hagyatkoztunk. Ezért nem tettünk hozzá, és nem vettünk el belőle. Walter Dezső álláspontja éppúgy olvasható benne, mint az önkormányzati vezetésé. Ezzel is jelezni szeretnénk, hogy számunkra Sopron ügye nem pártpolitikai ügy, hanem az itt élő emberek ügye.

Mi elsősorban soproniak vagyunk, és csak ezután mondhatjuk el, hogy mely politikai erőhöz tartozunk. Számunkra ez a fontos.

A fehér könyv célja a tájékoztatás, és nem az ítéletalkotás. Ítéletet a bíróság mond majd ki, az elindult vizsgálatok alapján, és ítéletet a soproniak mondanak a megismert információk alapján. Az önkormányzatnak nincs ítéletalkotási lehetősége. Az a bíróság és a polgárok dolga, és ezt senki el nem vitathatja.

A fehér könyvben az eddigiekhez képest egy új ügy is napvilágot látott. A tűzoltóság épületének megvásárlása. Ez ismét jól példázza, hogy mi folyt ebben a városban évek óta. Nyilván ebben az ügyben is megtesszük a szükséges lépéseket, hiszen a szakértői vélemények egybehangzóan állítják a sorozatos szabálytalanságokat, az előnytelen szerződéskötést, ami nem más, mint a soproniak közös vagyonának elherdálása.

A fehér könyv tartalmát a város honlapjára is fel fogjuk tenni, hogy azok is elolvashassák, tájékozódhassanak, akik esetleg nyomtatott formában nem juthattak hozzá.

A könyv bekerülési költségéről annyit, hogy egy, a régi vezetés által rendezett fogadás költségét nem éri el, de meg sem közelíti a rossz szerződések előkészítésére kifizetett jogi vagy tanácsadói díjak töredékét sem.

Abdai Géza alpolgármester