Bús Balázs nyílt levele a Fővárosi Közgyűlés tagjaihoz
2007. március 27., 16:14

Tisztelt Képviselő Asszony / Úr!

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának Képviselőtestülete két alkalommal, határozatban, pártállástól függetlenül támogatott a Szent Margit Kórház nélkülözhetetlen szerepét Óbuda-Békásmegyer lakossága egészségügyi ellátásában. A kórházzal kapcsolatosan bejelentett változtatások alapján teljes osztályok (sebészet, szülészet-nőgyógyászat) megszüntetésére kerülne sor.

Különösen is kifogásolható a szaktárca végleges döntése abból a szempontból, hogy az egészségügyi miniszter 2007. január 8-án nyilvánosságra hozott javaslatában foglaltak szerint a Szent Margit Kórház sebészete és szülészet-nőgyógyászata még 40-40 aktív ággyal működhetett volna tovább.

Az Egészségügyi Minisztérium által bejelentett ágyszám-leépítés szakmailag is megalapozatlan, hiszen a Szent Margit Kórház országos hírű gasztroenterológiai és onkológiai ellátása nem lesz biztosítható a jövőben önálló sebészet nélkül.

Egyúttal föl szeretném hívni a figyelmet arra a tényre is, hogy az egészségügyi miniszter kapacitáselosztásra vonatkozó végleges határozata a Szent Margit Kórház esetében nem felel meg az ESZCSM rendeletben foglaltaknak, amely szerint a többszakmás aktív kórházban feltétel az önálló Sebészet megléte. Amíg - az Egészségügyi Minisztérium honlapján fellelhető tájékoztatás értelmében - az Óbuda-Békásmegyer lakosságának sebészeti és szülészet-nőgyógyászati ellátásában területileg illetékesnek kijelölt Szent János Kórházban a Sebészet 100 ágyán 386551 magyar állampolgár, a szülészet-nőgyógyászat számára biztosított 55 ágyon pedig 451347 állampolgár ellátását kívánják megoldani, addig más fővárosi kerületek esetében sokkal kedvezőbb feltételek mellett történne a lakosság egészségügyi ellátása.

Miért érdemel rosszabb elbánást egy óbudai polgár egy angyalföldinél, egy dél-budainál vagy egy zuglóinál?

Véleményem szerint morálisan tarthatatlan az az állapot, hogy bármelyik fővárosi polgár pusztán csak azért kerüljön jobb helyzetbe, mert a lakcíme az egyik vagy a másik kerületben van, hiszen az egészségbiztosítási rendszer fenntartásából is mindenki egységesen, egyforma kritériumok alapján veszi ki a részét. Egyetértek Dr. Demszky Gábor főpolgármester úrnak Dr. Molnár Lajos miniszter úrhoz írt 2007. március 14-i levelében foglaltakkal, amely ráirányítja a figyelmet a szaktárca Szent Margit Kórházzal kapcsolatos döntésének tarthatatlanságára. Mindazonáltal, amint az a bemutatott tényadatokból is kitűnik, szerencsés lett volna, ha a főpolgármester úr a Sebészet szükségének hangsúlyozása mellett a szülészet-nőgyógyászat nélkülözhetetlenségére is felhívta volna a miniszter figyelmét.

Mindezek alapján, Óbuda-Békásmegyer lakossága nevében kérem Önt, mint Budapest valamennyi lakosáért egyforma felelősséggel tartozó képviselőt arra, hogy ne adja nevét egy olyan kormányzati intézkedés végrehajtásához, amely látványosan és elfogadhatatlan módon különbséget tesz az Ön bizalmát élvező fővárosi polgárok között.

Budapest, 2007. március 26.

Tisztelettel:
Bús Balázs, polgármester