A világ egyik legnagyobb naperőműve Portugáliában
2007. március 28., 19:10
A világ egyik legnagyobb naperőművének 52.000 fotovoltaikus modulja kezdte meg működését a portugáliai Serpában - közölte a GE, a PowerLight Corp. és a Catavento SA az MTI-vel szerdán.

Az erőmű által termelt elektromos energia 8. 000 háztartás ellátásához elegendő, a portugál kormány gazdasági modernizációs programja keretében biztosít támogatást a projekthez - áll a cégek közleményben. A projektet, amely 3,7 millió eurós (4, 8 millió dolláros) támogatást kap, a GE Energy Financial Services finanszírozta és vásárolta meg tavaly egy megközelítőleg 75 millió dollár értékű tranzakció keretében.

Az erőművet a naperőművek kivitelezése területén globális piacvezetőnek számító PowerLight tervezte, építette, működteti és kezeli. Az erőműben a PowerLight innovatív PowerTracker rendszerét alkalmazzák, amely a nap égi pályáját követve több áramot képes termelni, mint a hagyományos fixre szerelt rendszerek. A projektet - mely január végén kezdte meg a portugál elektromos hálózat táplálását - a Catavento, a megújuló energiaforrások terén piacvezető portugál vállalat dolgozta ki és menedzseli.

A 60 hektáros domboldalon - több mint 80 futballpálya méretének megfelelő területen - elhelyezkedő naperőmű Európa egyik legnapfényesebb területén helyezkedik el, Lisszabontól délkeleti irányban 200 kilométerre. A létesítmény földre szerelt fotovoltaikus rendszert tartalmaz, mely szilikonos napelem-technológia segítségével alakítja át a napfényt közvetlenül energiává. A Serpa-i naperőműben megtalálhatóak a SunPower, a Sanyo, a Sharp és a Suntech fotovoltikus moduljai.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Portugália erősen függ a fosszilis tüzelőanyag importtól, az ország szén-dioxid kibocsátása pedig 1990 óta 34 százalékkal, a világon az egyik leggyorsabb ütemben nőtt. Ennek visszaszorítására az ország a világ legmodernebb ösztönzőit alkalmazza a megújuló energiaforrásokkal működő berendezések megépítéséhez. A portugál kormány kedvezményes tarifákat biztosított a serpai projekthez. A napenergia-felhasználás széles körű támogatottságnak örvend Portugáliában - az Európai Bizottság januárban közzétett tanulmánya szerint a lakosság 77 százaléka támogatja alkalmazását.

MTI - fidesz.hu