Francia vadászrepülők ellenőrzik a balti államok légterét
2007. március 30., 16:08
Péntektől négy hónapon át francia pilóták ellenőrzik a balti országok légterét a NATO-beli együttműködés keretében - közölték a litván fővárosban.

A 120 fős francia kontingens és négy Mirage 2000 típusú harci repülőgépe az észak-litvániai Zokniai légitámaszponton állomásozik majd. Észtország, Lettország és Litvánia égboltját eddig spanyol pilóták vigyázták, s a franciákat augusztusban román pilóták váltják a misszióban.

A Szovjetuniótól 1991-ben függetlenné vált három balti köztársaságnak nincs a feladathoz szükséges légiereje, ezért légterüket 2004-es NATO-csatlakozásuk óta az atlanti szövetség más tagállamainak vadászgépei ellenőrzik. Jaap de Hoop Scheffer, az észak-atlanti szövetség főtitkára novemberben Vilniusban megerősítette, hogy a NATO nem kéri a balti országoktól vadászgépek beszerzését, s hozzátette, hogy a NATO a Baltikumban "minden tagországáért felelősséget visel, nem csupán a balti államokért".

A NATO részéről ez volt az első nyilvános reagálás a balti köztársaságok védelmi minisztereinek tavaly augusztusban előterjesztett kérésére, hogy az atlanti szövetség folytassa a légtérellenőrzést.

MTI - fidesz.hu