Óbuda bírósághoz fordul
2007. április 11., 15:40
Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere az egészségügyi miniszteri határozat felülvizsgálatát kéri a Fővárosi Bíróságtól.

A miniszteri határozat a közfinanszírozott Margit kórház kapacitását 188 aktív, 162 krónikus és 190 rehabilitációs ágyban határozta meg, megszüntetve a sebészetet, szülészet-nőgyógyászatot, csecsemő-, gyermekgyógyászati és PIC, valamint az ideggyógyászati és stroke ellátásokat. Bús Balázs úgy véli, ezzel a tárca megsértette a helyi önkormányzatok önállósághoz való jogát, amely alapján egyedileg igazgathatja a helyi érdekű közügyeket.

Mint arra keresetlevelében rámutat, a kötelezően ellátandó feladatoknak ilyen módon történő szabályozása az Alkotmány 70/D. §-ában szabályozott alapvető jog sérelmét is eredményezheti, amely szerint az ország területén élő minden polgárnak joga van a lehető legmagasabb szintű egészséghez. Az átalakítás felveti a szolgáltatás, ellenszolgáltatás aránytalanságának kérdését is, hiszen ugyanolyan járulékfizetési kötelezettség mellett a biztosítottak jelentős hányada számára az egyes egészségügyi szolgáltatások igénybevétele jelentősen megnehezül.
A miniszter a normatívák felosztására vonatkozó döntése meghozatalakor a törvény által biztosított 8 napos határidőt sem tartotta be, tehát a közigazgatási szerv mulasztott.

Tekintettel arra, hogy a határozat végrehajtása össztársadalmi szinten alapvető alkotmányos jogok sérelmével járó, csak jelentős költségekkel, vagy egyáltalán nem visszafordítható folyamatot indítana el, Bús Balázs azt kéri a bíróságtól, hogy a határozat végrehajtását függessze fel. Kéri továbbá, hogy a határozatot helyezze hatályon kívül; és utasítsa a közigazgatási szervet új, jogszerű eljárásra.

A határozat alapjául szolgáló jogszabályok alkotmányellenessége miatt bízik abban, hogy a bíróság - a peres eljárás felfüggesztése mellett -az Alkotmánybírósághoz fordul.

A városrész vezetője az ÁNTSZ Szt. Margit kórház működési engedélyét módosító határozatát szintén megtámadja.

Óbuda, 2007. április 11.