A Magreb országaiban terjeszkedik az al-Kaida
2007. április 12., 09:47
Két észak-afrikai arab országot ráztak meg kedden és szerdán terrorista akciók, ami megerősíteni látszik Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorcsoport vezetőjének januári internetes üzenetét; eszerint a hatékonyság növelése érdekében egy szervezetbe kell összefogni az észak-afrikai "szent háború" erőit. Az MTI elemzése.

Az Algírban legalább 30 ember életét kioltó szerdai öngyilkos merényletekért az Iszlám Magreb al-Kaidája nevű, nemrég alakult szervezet vállalta a felelősséget. Ez alig néhány hónappal ezelőtt váltotta fel az Ima és Harc Szalafista Csoportját (GSPC), amely eladdig Algéria legjelentősebb terrorcsoportjaként volt ismert. Bin Laden januári felhívásának az volt a célja, hogy aktivizálja az al-Kaidát a Magreb országaiban. A szervezet egyúttal merényletekre készült Európa azon országaiban is, ahol több millió, a Magreb-államokból érkezett bevándorló él.

Elmar Thevessen, a német ZDF televízió terrorizmus-szakértője szerint bin Laden januári felhívása nem csupán propagandaakció volt. A jelek szerint nagy számú fiatal algériai, marokkói, tunéziai fiatal hallgatott az évek óta valószínűleg Afganisztán és Pakisztán határvidékén bujkáló terrorista szavára. Közöttük feltehetően akadtak európai országokban élő fiatalok is, amit különösen aggasztónak nevezett Thevessen. Ezek ugyanis az afrikai vagy ázsiai országokban történt "kiképzés" után gond nélkül visszatérhetnek befogadó országukba, és a tanultakat hasznosítva merényleteket követhetnek el akár Francia-, akár Német- vagy Spanyolországban.

A turisták kedvelt célországának számító Marokkóban baljós emlékek elevenedtek föl: az Amerika-barát arab királyság csaknem négy évvel ezelőtt, 2003. május 16-án volt először színhelye véres terrorakciónak. Iszlamista elkövetők öngyilkos merénylete következtében 45 ember halt meg, köztük 12 merénylő. Azóta több ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe, közülük több százat ítéltek börtönbüntetésre; a rendőrség számos terrorista sejtet számolt fel.

A mostani casablancai és algíri történések megerősítik a január óta táplált félelmeket, miszerint az al-Kaida és a vele kapcsolatban álló csoportok az iszlamista terror hatósugarának növelésén fáradoznak Afrika északi részében. "Az al-Kaida kinyújtja csápjait a Magreb-országok felé" - kommentálta a helyzetet szerdán Sakib Benmusza marokkói belügyminiszter.

Mohammed Darif marokkói politológus emlékeztetett Oszama bin Laden januári utasítására, amellyel "megparancsolta algériai vazallusainak, hogy egyesítsék a szent háború erőit a térségben". A casablancai lövöldözés meg az algíri öngyilkos robbantások arra utalnak, hogy ez a stratégia kezd megvalósulni. A korábban "alvó terrorsejtek" követték bin Laden hívó szavát.

Hasonló mintát mutatnak a tunéziai hadsereg és iszlamista szélsőségesek között pár hónappal ezelőtt kirobbant lövöldözések. A csillogó irodaházak árnyékában meghúzódó nyomornegyedek - akár Casablancában, akár a Magreb más városaiban -, ahol roppant magas a munkanélküliek aránya, termékeny táptalajt jelentenek a radikális iszlamisták számára.

Marokkó barakkszerű nyomornegyedeiben a hatóságok kisebb, sokszor egymástól független terrorsejteket gyanítanak, amelyeket nehéz ellenőrizni. Egyikük nemrég azáltal vált ismertté, hogy egy casablancai internetkávézóban életét vesztette egy öngyilkos merénylő. A csoport tagjai hírek szerint idegenforgalmi létesítmények ellen is terveztek merényleteket.

Az egykori GSPC, illetve utódszervezete a háttérben szövögeti a szálakat, és koordinálja az egyes csoportok tevékenységét. Utóbbi cél érdekében az internetet is felhasználja. A terrorellenes harc nemzetközi összehangolását viszont megnehezíti az Algéria és Marokkó között a nyugat-szaharai térség miatt fennálló konfliktus. A helyzet nyugtalanítja Francia- és Spanyolországot is, ahol több millió bevándorló él a Magreb-államokból. A három évvel ezelőtti madridi öngyilkos merényletek elkövetőinek nagy része Marokkóból származott.

Terrorellenes szakértők meggyőződése szerint az al-Kaida terjeszkedését súlyosbítja egy másik tényező is. Ez pedig a terroristák hátországának bővítése. A Magrebtől délre elterülő Szahel-övezet országaiban - például Csádban, Nigerben, Maliban - a terrorista szervezet új műveleti területet hozott létre, ahol többek között kiképzőtáborokat tart fenn a "szent háborúra" készülő radikálisok számára.

MTI - fidesz.hu