Lengyel bírálat Lettországnak és Magyarországnak
2007. április 13., 07:12
Egy orosz lap szerint a lengyel államfő ledorongolta Lettországot és Magyarországot az európai nyolcak elnöki klubjának rigai találkozóján.

A hangadó Lech Kaczynski lengyel elnök nem rejtette véka alá, hogy a rigai kötetlen találkozót előjátéknak tekinti a májusban Varsóban esedékes energiacsúcshoz, amelyet szinte teljes egészében a közép-ázsiai gázt Oroszország elkerülésével Európába juttató Nabucco vezetéktervnek szentelnek - jelentette "rigai forrásra" hivatkozva az RBK daily csütörtöki számában. A ledorongolásból kijutott Magyarországnak, amelynek miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc Varsó szerint elmélyíti az Európai Unió Oroszországtól való függését, támogatva a (Nabuccóval vetélkedő, orosz gázzal megtöltendő) Kék Áramlat-2 vezeték tervét - jelentette az orosz üzleti lap.

- Sólyom László magyar elnök nem vette védelmébe a kormányfőt, de nem is emlékeztetett arra, hogy múlt ősszel lemondást ajánlott Gyurcsánynak. Ez ugyanis mentegetőzésnek tűnt volna, holott Lengyelország nyilvánvalóan nem az az ország, amely előtt a magyaroknak mentegetőzniük kellene - magyarázta az RBK daily. - A lengyel küldöttség élesen elmarasztalta a házigazda Lettország miniszterelnökét is, amiért be akarja illeszteni a lett gáztárolókat az (Oroszországot a Balti-tenger alatt Németországgal összekötő, Lengyelországot elkerülő) gázvezeték sémáiba. Aigars Kalvitis ezzel Varsó szerint aláássa Európa egységét, és Rigát Moszkva következetes bírálójából az orosz expanzió hallgatólagos résztvevőjévé változtatja - írta a moszkvai lap.

Vaira Vike-Freiberga lett elnöknő, aki sohasem rajongott Oroszországért, nem tehetett egyebet, mint hogy rámutatott: Lettország hivatalos politikáját nem ő, hanem a kormányfő határozza meg - tette hozzá a német Handelsblatthoz kötődő RBK daily.

MTI - fidesz.hu