Miért kell Európának rakétapajzs?
2007. április 16., 11:28
A Die Welt közli a CDU vezető külpolitikusának az amerikai rakétavédelmi rendszer melletti érvelését. Az MNO lapszemléje.

A konzervatív német napilapban Eckart von Klaeden Miért kell Európának a rakétavédelem című cikkében érvel az amerikai rakétaelhárító rendszer mellett. (A szerző a CDU/CSU Bundestag frakció képviselője, a kereszténydemokraták külpolitikai szakértője, a pártelnökség tagja.)

Szerinte Európa hosszú ideje elhanyagolja az új stratégiai fenyegetéseket, miközben már több mint 20 állam rendelkezik rövid és közepes hatótávolságú rakétákkal.

A rakétavédelmi rendszerről zajló németországi vitában is felmerül egy új fegyverkezési verseny fenyegetése. Ugyanakkor teljességgel megfeledkeztek arról, hogy itt védelmi rendszerről van szó. Ráadásul a 10 elhárító rakétának amúgy sincs esélye arra, hogy 3300 orosz robbanófejet semlegesítsen.

A farkas és bárányok esetére emlékeztet, amikor Moszkva nem csak azzal fenyegetőzik, hogy a stratégiai rakétacsapatai célpontjává teszi az elhárítórakéták csehországi és lengyelországi bázisait, de a lehetséges válaszlépések között említi a közép-hatótávolságú rakéták leszerelését szabályozó INF-szerződés felmondását is. Ugyanakkor egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán Oroszország számára is komoly veszélyeket rejt.

Aligha logikus, hogy éppen a rakétavédelmi rendszer ellenfelei egyrészt intervencionalizmussal vádolják az Egyesült Államokat, másrészt meg kívánják akadályozni a katonai beavatkozások lehetséges alternatívájának kiépítését.

MNO - fidesz.hu