9/11: a franciák 2001 januárjában figyelmeztettek?
2007. április 16., 17:46
A francia titkosszolgálatok nyolc hónappal a 2001. szeptember. 11-i terrorcselekmények előtt figyelmeztették az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyesült államokbeli repülőgép-eltérítést készít elő - derül ki a Le Monde című francia napilapban hétfőn ismertetett titkos dokumentumokból.

A párizsi újsághoz eljuttatott 328 oldalas, "hétpecsétes", térképekkel és műholdas felvételekkel is ellátott dokumentumok a francia titkosszolgálatok kémelhárítással foglalkozó szervének (DGSE) az al-Kaidáról 2000 júliusa és 2001 októbere között készített jelentéseit tartalmazza. Köztük 2000 szeptembere és 2001 augusztusa között kilenc foglalkozik az Egyesült Államok ellen tervezett merénylettel.

A 2001. január 5-re datált, az Iszlám radikálisok gépeltérítési terve című ötoldalas jelentést a Le Monde szerint öt nappal később kapta kézhez Bill Muray, a CIA párizsi irodájának akkori vezetője. A feljegyzésben az áll, hogy "Oszama bin Laden szervezetének tagjai csecsen fegyveres csoportok valamint a tálib mozgalom képviselőinek együttműködésével 2000 eleje óta készítenek elő repülőgép-eltérítési tervet". Erről az üzbég titkosszolgálat értesítette először Párizst, ahol 1995 óta működik az Oszama bin Ladent megfigyelő csoport. A jelentés szerint az al-Kaida egy, az Egyesült Államok és Németország között közlekedő amerikai gépet tervezett Afganisztánba eltéríteni, amely Frankfurtból indult volna, ahol a terrorszervezetnek egy csoportja működött. (A 2001 szeptember 11-i terrortámadás merénylőinek vezetője, Mohamed Atta két évvel korábban a németországi Hamburgban létrehozott egy al-Kaida-sejtet).

A feljegyzés hét olyan légitársaságot említ meg, amelyek gépeire szemet vetettek. Köztük volt az American Airlines és a United Airlines is, amelyek járatainak eltérítésével az al-Kaida nyolc hónnappal később végrehajtotta a csaknem háromezer halálos áldozatot szedő amerikai merényleteit. A jelentésekből kiderül, hogy Bin Laden 2000-ben jelentette be, hogy következő támadását az Egyesült Államok ellen repülőgép-eltérítéssel tervezi, de ekkoriban még több forgatókönyv is szóba került az al-Kaida vezetői között.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások körülményeit kivizsgáló amerikai bizottság 2004 júliusában nyilvánosságra hozott jelentésében az ország hírszerzési rendszerének alapos felülvizsgálatát, s egy magas rangú poszt létrehozását javasolta a hírszerzési szervek munkájának az összehangolására, de nem említette, hogy a CIA tudatta volna az amerikai politikai vezetőkkel a francia titkosszolgálatok információit az al-Kaida repülőgép-eltérítési tervéről.

MTI - fidesz.hu