Száznegyven fős leépítés a tatabányai kórházban
2007. április 18., 16:38
Az Egészségügyi Minisztérium 15 százalékos ágyszámcsökkentése miatt júliustól száznegyven álláshely szűnik meg tatabányai Szent Borbála Megyei Kórházban - közölte a szerdai szakszervezeti egyeztetés után a megyei közgyűlés elnöke.

"A leépítés a kórház összes státusának 10 százalékát jelenti. Az intézmény csaknem kilencven aktív, illetve huszonöt nyugdíjas dolgozótól kénytelen megválni" - mondta Völner Pál.

A megye számításai szerint az elbocsátások évi kétszázmillió forintos megtakarítást jelentenek, az ügyben a döntést a megyei közgyűlés hozza meg április 26-i ülésén.

"Eredetileg a tizenöt százalékos ágyszámcsökkentés miatt hasonló arányú leépítést terveztünk, ez a kórház jelenlegi létszámánál közel kétszáz fő elbocsátását jelentette volna. Mivel az 1.416 engedélyezett álláshelyből csak 1.314-et töltenek be, a szakszervezettel abban állapodtunk meg, hogy a száznegyven álláshely megszűnésével összesen 115 embernek leszünk kénytelenek felmondani, ez az összes munkahely 8 százaléka" - tette hozzá a közgyűlés elnöke.

Völner Pál hangsúlyozta, ez a döntés nem itt és most született meg, hanem korábban, az Egészségügyi Minisztériumban, amikor a finanszírozás 15 százalékos csökkentését jóváhagyták. Az intézkedés több mint kellemetlen, ám a kórház megmaradása érdekében elkerülhetetlen.

MTI - fidesz.hu