EU szankciók Irán ellen
2007. április 23., 16:39
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn szankciók bevezetését határozták el Irán ellen. Cristina Gallach szóvivő szerint az intézkedések szigorúbbak, mint amiket az ENSZ hozott tavaly decemberben.

A világszervezet akkor arra szólította fel tagországait, hogy hozzanak szankciókat Iránnal szemben, mert a perzsa állam nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsítási programját, ami - a gyanú szerint - atomfegyver előállításához kell. Teherán ezt a vádat mindig is tagadta, de az urándúsítást azóta sem függesztette föl.

A szóvivő szerint az EU mostani intézkedései szigorúbbak az eddigieknél, de részleteket nem árult el. Csak annyit mondott, hogy az Unió a "nem kívánatos iráni személyek" listáját tágabban értelmezi, mint az ENSZ. Azoknak a névsorát, akik nem kaphatnak beutazási engedélyt az EU-ba, a következő napokban hozzák majd nyilvánosságra, ígérte a szóvivő.

A szankciók másik nagy csoportja a fegyverkereskedelmi tilalmakat részletezi, illetve az atomerőművi berendezések és technológiák átadásának tilalmáról szól. Gallach szerint ezt a listát is nyilvánosságra hozzák néhány napon belül.

hirtv.hu - fidesz.hu