Közös energiapolitika és egységes fellépés kell
2007. április 24., 07:17
Aggodalomra ad okot Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnöknek azon nyilatkozata, amelyben kijelentette, hogy a Nabucco-gázvezeték "egy álom, és nekünk nem álmokra van szükségünk" - vélte az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott egyperces felszólalásában Gyürk András (Fidesz) EP-képviselő.

Az uniós tagállamok március eleji brüsszeli csúcstalálkozójukon egyöntetűen hitet tettek a közös energiapolitika mellett - hangoztatta Gyürk. - Az ambiciózus célkitűzések elfogadása végre megteremti annak a lehetőségét, hogy Európa érdemben csökkentse függését a nyersanyagforrásokat tekintve szerencsésebb helyzetben lévő országoktól. A formálódó közösségi energiapolitika egyik alappillére a Nabucco vezeték megépítése lehet, amelynek a tagállamok ösztönző döntésén túl az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank kötelezettségvállalása is új lendületet adott - szögezte le a fideszes képviselő.

Gyürk András leszögezte: a Gyurcsány Ferencéhez "hasonló kijelentések azok érdekeit szolgálják, akik a gazdasági érveken túlmutató hatalmi megfontolásokból igyekeznek megosztani az Európai Uniót az energetikai együttműködés terén". Úgy vélte, "a közös energiapolitika az egységes fellépésen és a különalkuk mellőzésén kell, hogy alapuljon, mert az európai ellátásbiztonság kérdése nem lehet rövid távú érdekek martaléka".

MTI - fidesz.hu