Az EU háromoldalú tárgyalást javasol
2007. április 29., 16:12
A Szíriába menekült irakiak ügyével kapcsolatban az Európai Bizottság, Bagdad és Damaszkusz közötti háromoldalú tárgyalásra tett javaslatot vasárnap a szíriai fővárosban Louis Michel, a bizottság fejlesztésért felelős tagja. MTI hír.

Bassár el-Aszad szíriai elnökkel való megbeszélései után tartott sajtóértekezletén közölte, hogy "az iraki menekültek humanitárius segítésének kérdéseit" vitatták meg. Michel szerint a Szíriába menekült irakiak száma 1,2 és 1,5 millió közé tehető. "Arról beszéltünk, hogy e menekültáradatnak milyen gazdasági, társadalmi és politikai hatásai lehetnek a szíriai belföldi helyzetre. Azt javasoltam, hogy rendezzünk tárgyalásokat a legmagasabb gyakorlati szinten a szíriai és az iraki hatóságok, valamint az Európai Bizottság között annak érdekében, hogy a bizottság szakértelmével elő tudja segíteni az irakiaknak menedéket adó országok befogadóképességének növelését" - mondta a biztos, hozzátéve: elképzelhető, hogy júliusban Irakba látogat a szóban forgó háromoldalú találkozók előkészítésére.

Louis Michel körutat tesz a térségben, hogy tájékozódjon a palesztin és az iraki menekültek helyzetéről.

MTI - fidesz.hu