Szent Erzsébet-szobrot avattak Egerben
2007. május 6., 17:42
Szobrot állítottak Árpádházi Szent Erzsébetnek születése 800. évfordulója alkalmából vasárnap Egerben.

A Püspöki palota udvarán elhelyezett bronzszobrot, Kovács Jenő alkotását, Seregély István egri érsek leplezte le és szentelte fel az ünnepi szentmisét követően. A főpap hangsúlyozta, hogy Árpádházi Szent Erzsébet kultuszát nem csak Magyarországon, hanem az egész világon ápolják. A most felállított szobor hirdesse nemzedékeken át Erzsébet üzenetét, az emberi boldogság szolgálatát - mondta az érsek.

A szoboravatást követően, az egri Líceum épületének kápolnájában Szent Erzsébet európai ábrázolásait bemutató fotókiállítás nyílt. A tárlaton mintegy negyven festmény, üvegablak, továbbá szoborreprodukció látható.

A világszerte Thüringiai Erzsébetként tisztelt szent, II. András (Endre) magyar király és Merániai Gertrud gyermeke, 1207-ben született Sárospatakon. A királyleányt Thüringiai Lajos herceg 14 évesen vette feleségül, de már 19 évesen özveggyé vált. A személyéhez fűződő egyik legismertebb legenda szerint felelőségre vonták adakozásáért, amikor éppen pénzt és kenyeret vitt a szegényeknek a kötényében. Ő azt válaszolta, hogy csupán rózsákat rejteget és az élelem valóban rózsákká változott. Ennek megfelelően az egészalakos szobor egy rózsalugas közepén áll a Püspöki palota udvarán.

MTI - fidesz.hu