Turisztikai szezonnyitó Debrecenben
2007. május 7., 17:53
Új, minőségi szálláshelyekkel, világszenzációnak számító kiállítással, főtéri üdvözlő kamerával, bővülő repülőjáratokkal, városnéző tematikus utakkal és világversenyekkel szélesíti idei turisztikai kínálatát Debrecen - közölte Pajna Zoltán (Fidesz) alpolgármester hétfőn a cívis város turisztikai szezonnyitó sajtótájékoztatóján.

Tájékoztatása szerint Debrecen az elmúlt években számos világversenynek adott otthont, s kulturális rendezvényei között is egyre több a nemzetközi hírű esemény. A város iránti egyre növekvő érdeklődés hatására számos turisztikai, idegenforgalmi fejlesztés történt és történik Debrecenben - jegyezte meg. Emlékeztetett arra, hogy a város szívében tavaly adták át a Hotel Lycium négycsillagos konferenciaszállót, amelynek máris a bővítését tervezik. Ugyancsak négycsillagos szálloda épül a gyógyfürdő területén, míg a Nagyerdő egy másik pontján magántőkéből, négymilliárd forintos beruházással készül el az ötcsillagos Hotel Divinus, amely száz új munkahelyet is teremt Debrecenben.

Igazi idegenforgalmi paradicsomnak ígérkezik a Debrecentől hét kilométerre, Erdőspusztán megvalósuló ötcsillagos Hotel Arborétum, amely szintén magántőkéből mintegy 8-10 milliárd forintos idegenforgalmi fejlesztést jelent. Itt készül el Debrecen első hét hektáros golfpályája is. Ezen túlmenően Debrecen történelmi belvárosában 120 szobás, négycsillagos szálloda, a Péterfia utcán pedig egy 70 szobás, háromcsillagos szálloda is elkészül 2008 végéig.

Pajna Zoltán beszámolt arról is, hogy az idén 16 charterjárat indul a debreceni repülőtérről 12 desztinációba, most először négy új helyszínre, Sharm el Seikh-be, Zakynthosra, Rodosra és Tivatra. Beszámolt arról is, hogy bővül a debreceni városnéző tematikus utak száma. Példaként említette a Debrecen az iskolaváros, a Szabadság őrvárosa, Debrecen és a botanika, Kulináris élvezetek a cívisek földjén, A kálvinista Róma, A templomok útján, illetve a Nyilas Misi és más irodalmi vonatozások Debrecenben címmel tervezett utakat.

A sajtótájékoztatón Gulyás Gábor, a helyi modern művészeti galéria igazgatója emlékeztetett rá, hogy a nagy sikerű firenzei és a jelenleg is zajló tokiói bemutató után augusztus 16-tól a debreceni MODEM-ben lesz látható Az igazi da Vinci című kiállítás, amelyre külföldön is árusítanak jegyeket.

Makray Balázs, a Főnix Rendezvényszervező Kht. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Kölcsey Központ idén ünnepelte egyéves, a Főnix Csarnok pedig ötéves évfordulóját. Ebből az alkalomból számos nagyszabású rendezvényt szerveznek.

Debrecen Turizmusáért Egyesület elnöke bejelentette: 1,2 millió forintos költséggel elkészült Debrecen turisztikai filmje. A 12 perces alkotást DVD-n angol és német feliratozással is megvásárolhatják az érdeklődők.

MTI - fidesz.hu