Nem fogadta Schrödert az észt miniszterelnök
2007. május 8., 14:48
Az észt miniszterelnök nem volt hajlandó találkozni a Nord Stream balti-tengeri olajvezetéket építő cég vezérigazgatójával, Gerhard Schröderrel - tudósított a Gazeta orosz napilap. Így a Balti-tenger alatt húzódó olajvezeték építéséről szóló tárgyalásokat beláthatatlan időre elhalasztották.

Az egykori német kancellár észtországi útja elvileg május 8-ra lett volna időzítve, ekkor találkozott volna az észt miniszterelnökkel, Andrus Ansippel, hogy a Nord Stream vezeték fekvésének esetleges módosításáról tárgyaljanak, mely szerint nem Finnországon, hanem Észtországon át megy a vezeték. Emellett egyéb vízügyi témák is előkerültek volna.

Schröder megjegyzése a tallinni szoboráthelyezésről azonban felkavarta az észt hatóságok kedélyét. Az egykori német kancellár, Putyin személyes jóbarátja úgy nyilatkozott a szobor elmozdításakor, hogy az komolyan megsértheti az oroszokat, akik a második világháború alatt a nácik ellen harcoltak Észtország területén is. Ezzel a fél mondattal Schröder egy csapásra persona non grata lett az országban.

A Nord Stream a tervek szerint Oroszországot kötné össze Németországon keresztül az Európai Unióval, éves szinten 55 milliárd köbméter gáz szállítására lenne alkalmas, ellátva ezzel 20 millió háztartást. A vezetéket a Gazprom orosz, illetve a BASF és az E.ON AG német cégek által felállított konzorcium építi meg 2010-ig.

Az észt-orosz konfliktus a szovjet emlékmű áthelyezése óta folyamatosan mélyül. Orosz kereskedelmi hálózatok bojkottot hirdettek meg egyes árukra, az orosz vasút nem szállít olajat Tallinn felé, és az orosz befektetések is hirtelen elapadtak Észtországban.

MNO - fidesz.hu