Debrecen ma már Közép-Európában is vonzó úti cél
2007. május 9., 14:28
Hajdú-Bihar megye idegenforgalma a múlt évben hét-tíz százalékkal növekedett 2005-höz képest, és a növekedés az idei év első négy hónapjában meghaladta az országos átlagot - közölte Rácz Róbert országgyűlési képviselő, a hajdú-bihari közgyűlés fideszes elnöke szerdán Debrecenben.

A megyeházán tartott turisztikai szezonnyitó fórumon Rácz Róbert a térség kitörési pontjának a termálvízkincset nevezte, hozzátéve: a nagy tradíciókkal rendelkező Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy idegenforgalmi háromszög mellett mára lényegesen szélesedett a térség turisztikai kínálata. Debrecen ma már Közép-Európában is vonzó úti cél - mondta a fórumon Bánki Erik országgyűlési képviselő az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke. Emlékeztetett rá, hogy tavaly az egy évvel korábbihoz képest Európában nyolc százalékkal, a közép-európai térségben 14 százalékkal növekedett az idegenforgalom, miközben Magyarországon stagnált, Hajdú-Bihar kivételével.

A turizmus világszervezet előrejelzését ismertetve Bánki Erik szólt arról, hogy a közép-európai térség 50 százalékos turisztikai fejlődésének 80 százalékát "Lengyelország és Magyarország viheti el". A szakpolitikus hozzátette: ezzel Magyarországon több mint 300 ezer új munkahely jöhetne létre. Fontosnak nevezte, hogy a regionális források elosztásában ne politikai, hanem szakmai érdekek érvényesüljenek, s ebben kapjon prioritást az idegenforgalom.

Bánki Erik a turizmus-fejlesztés céljaként a gazdasági és környezeti szempontból fenntartható fejlődés előkészítését jelölte meg. Emlékeztetett rá, hogy a konferenciaturizmus résztvevői háromszor annyit költenek, mint más turisták, de az egészségturizmusban résztvevők is 30 százalékkal költenek többet. Megjegyezte, hogy míg 2002-ben 9 milliárd forintot költött az ország kereskedelmi marketingre, a turisztika területén most ez csak 4,5 milliárd, amin sürgősen változtatni kell.

Végezetül Bánki Erik arról beszélt, hogy bár késik az idegenforgalmi pályázatok kiírása, ezt a késlekedést azzal lehet ellensúlyozni, hogy jól kiérlelt, jól kimunkált terveket készítenek elő, s a pályázatok kiírásakor azonnal beadhatják azokat.

MTI - fidesz.hu