Mindenkit érint az észt-orosz válság
2007. május 10., 11:12
Az Észtország és Oroszország közötti elhatalmasodó válság mindannyiunkat érint - vélte napirend előtti felszólalásában, az Európai Parlament plenáris ülésén Schöpflin György (Fidesz).

A mostani feszültség egyértelmű esete egy nagy állam jogtalan nyomásgyakorlásának egy kisebbre. És éppen ez az, amitől az Európai Unió megvédi a kis államokat - szögezte le hozzászólásában, amelynek szövegét csütörtökön juttatták el az MTI brüsszeli irodájához. Kijelentette: "Oroszország folyamatosan vádolja Észtországot, hogy a fasizmushoz hasonló jelenséget támogat, úgy, hogy bizonyítéknak még halvány jelét sem tudja felmutatni. A kampány az antifasizmust lejáratja, mivel Oroszország saját maga viselkedik úgy, mint egy fasiszta állam."

A mostani kampány meggyalázza azok emlékét, akik valóban a fasizmus ellen harcoltak, különösen azokét, akik életüket áldozták ebben a harcban, több millió oroszt is beleértve. Az antifasizmus demokráciát és mindenkinek egyenlő tiszteletét jelenti. Oroszország, azzal, hogy ennek ellentmond, feleleveníti a fasizmust, és ezzel egész Európát veszélyezteti - hangoztatta Schöpflin György.

MTI - fidesz.hu