A cél a magyar perszonális autonómia
2007. május 11., 11:14
Próbaidőhöz kötné Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke a kettős állampolgárságot, amely csak kölcsönös jóhiszeműség esetén lenne megszerezhető - írja a Magyar Hírlap.

- Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) volt elnöke a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) rendezvényén jelentette be, hogy visszavonul. Felszólította a többi vajdasági magyar párt vezetőjét is, hogy kövesse példáját. Kasza megtette, amit ígért. Várható, hogy mások is megfogadják intelmét?

- Nem értem, hogy Kasza József miért a VMDP-kongresszuson jelentette be távozását. Egy versenypárt vezetőjének viselnie kell a választási kudarc következményeit. Ami engem illet, a VMDP elnökeként jól megvagyok. Az elmúlt negyvenkét évben csak egy évig voltam politikai funkció nélkül, amikor 1967-ben katonának mentem. Nincsenek illúzióim: az elmúlt tizennyolc évben azért vehettem részt két párt megalakításában, s azért lehetek a leghosszabb ideje elnök a Kárpát-medencében, mert azok a feladatok, amelyeket néhányan vállaltunk, nem járnak pénzzel.

- Elképzelhetőnek tartja a szorosabb együttműködést a Pásztor István vezetése alatt álló VMSZ-szel, mint elődje idején?

- Pásztor István elnökkel a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Állandó Bizottságának a május 22-re összehívott ülésével kapcsolatban is keressük az együttműködést.

- Miben különbözik a VMDP a többi délvidéki magyar párttól?

- Abban, hogy a VMDP programpárt. A kétpólusú vajdasági magyar politikai elit nemzeti szárnya más logika szerint működik. Síkraszáll a Kárpát-medencében élő magyarok határmódosítás nélküli politikai integrációjáért, hogy a Kárpát-medencében minél több magyar minél tovább megmaradjon magyarnak. Jogszabály-alkotási és végrehajtási jogosítványokkal is rendelkező magyar perszonális autonómiát akarunk és részarányos parlamenti képviseletet, Budapesttől kettős állampolgárságot kérünk.

- Hogyan lehet megoldani a kettős állampolgárság kérdését?

- A VMDP a budapesti ellentéteket szem előtt tartva javasolja, hogy a magyar állam előlegezzen bizalmat: könnyítse meg a nemzeti vízum megszerzését, tegye lehetővé, hogy egyéni kérésre, a másfél-két év próbaidő leteltével legyen átváltható letelepedés nélküli kettős állampolgárságra. A kettős állampolgárság próbaidőhöz kötött megszerzése csak a jóhiszeműség kölcsönös érvényesülésével valósulhat meg. A magyar állam úgy védhetné az érdekeit, hogy rosszhiszemű használat esetén a nemzeti vízumot visszavonja, sőt az érintettet akár ki is tiltja a területéről.

Szabó Palócz Attila, Magyar Hírlap

fidesz.hu