Varsó ragaszkodik a jelenlegi európai uniós szavazatarányához
2007. május 12., 17:13
Lengyelország számára elfogadhatatlan az Európai Unió tagállamai közötti szavazatmegosztás abban a formájában, ahogy az EU alkotmányában szerepel - szögezte le a lengyel államfő szombaton Krakkóban.

Lech Kaczynski sajtótájékoztatón kifejtette, Lengyelország számára azért elfogadhatatlan a - 18 EU-tagállam által ratifikált, de Franciaországban és Hollandiában népszavazáson elvetett, ezért a mai napig nem hatályos - alkotmányban szereplő szavazati rendszer, mert Varsó veszít vele a legtöbbet.

"Egyetlen önmagára valamit is adó állam sem nézhet tétlenül egy ilyen eseménysort, de Lengyelország nem szeretne visszaélni vétójogával" - mondta a lengyel elnök.

Az alkotmány helyett tető alá hozandó kevésbé részletes alapszerződésben - amelynek elfogadását a soros EU-elnök Németország szorgalmazza - változtatás nélkül szerepelt volna az elbukott alkotmány előkészítésekor kidolgozott szavazati rendszer, miután 2005-ig egyetlen tagállam sem kívánta újrakezdeni a tárgyalásokat erről a kérdésről. Akkor azonban Lengyelországban a parlamenti választások eredményeként a konzervatív Jog és Igazságosság párt került hatalomra, amelynek vezetői azt hangoztatják: a baloldali kormány elárulta a lengyel nemzeti érdekeket az alkotmány aláírásával.

Kaczynski elnök szombaton "nagyon érdekesnek" nevezte Nicolas Sarkozy megválasztott francia elnök javaslatát, amely egy az alkotmánynál kevésbé bonyolult, megkurtított - a 448 helyett csak mintegy 130 paragrafusból álló - új szerződésre vonatkozott.

MTI - fidesz.hu