Vitás kérdések az EU és Oroszország között
2007. május 14., 17:21
Több mint féltucat vitás kérdés terheli jelenleg az Európai Unió és Oroszország viszonyát.

A 27-ek azt remélik, hogy a május 17-18-i EU-Oroszország csúcstalálkozón sikerül csillapítani az elmúlt hónapokban felgyülemlett feszültségeket. Az uniós külügyminiszterek hétfői találkozójának egyik fő témája és célja e csúcsértekezlet előkészítése.é

A legfontosabb vitás témák:

- Az amerikai rakétavédelmi rendszer: Oroszország élesen ellenzi hogy az Egyesült Államok - globális rakétavédelmi rendszerének részeként - radarberendezéseket telepítsen Csehországba és rakétaelhárító rakétákat Lengyelországba. Moszkva szerint a két említett EU-tagállamba telepítendő eszközök nem Irán és Észak-Korea ellen irányulnának, mint Washington állítja, hanem Oroszország ellen. "A Csehországba telepítendő radarrendszerrel egészen az Urálig meg lehetne figyelni Oroszország területét" - fejezte ki aggodalmát egy beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

- Az európai hagyományos fegyverzetekről és fegyveres erőkről kötött szerződés (CFE): Putyin április végén felfüggesztette az európai hagyományos fegyverzetekről és fegyveres erőkről kötött módosított szerződés alkalmazását, részint az amerikai rakétapajzs közép-európai elemeinek tervezett telepítése ellen, részint pedig az ellen tiltakozva, hogy a NATO még nem ratifikálta a módosított CFE-szerződést. A Nyugat addig nem hajlandó ratifikálni a módosított szerződést, amíg Oroszország nem vonja ki katonáit Grúziából és Modovából.

- Koszovó: Az EU támogatja azt a tervet, amelynek értelmében a nemzetközi jogilag Szerbiához tartozó tartomány nemzetközi ellenőrzés alatti függetlenséget kapna. A Kreml viszont olyan megoldáshoz ragaszkodik a túlnyomórészt albánok lakta szerbiai tartomány jövőjét illetően, amely Belgrád számára is elfogadható. Moszkva kilátásba helyezte, hogy megvétóz az ENSZ Biztonsági Tanácsában minden olyan határozattervezetet, amely Belgrád akarata ellenére függetlenséget biztosítana a Szerbiától elszakadni igyekvő Koszovónak.

- Észtország: Az Európai Unió Oroszországot hibáztatja az észt-orosz viszony kiéleződéséért, miközben az orosz parlament felsőháza "neonácinak" minősítette nyilatkozatában az észt kormányt. Az észt kormány április végén áthelyeztette a Tallinn központjában álló szovjet háborús emlékművet egy centrumon kívüli katonai temetőbe, ami felháborította Moszkvát, és feldühítette az Észtország lakosságának mintegy harmadát kitevő orosz ajkúakat. Orosz ajkú fiatalok zavargásokat rendeztek Észtország több városában, moszkvai fiatalok fenyegető tömege pedig lehetetlenné tette egy időre Észtország diplomáciai képviseletének működését.

- A lengyel húsárura kirótt orosz embargó: Ororszország 2005 vége óta tiltja a lengyel hús és húskészítmények importját. Arra hivatkozik, hogy a lengyel hússzállítmányok nem felelnek meg az orosz jogszabályokban előírt higiéniai követelményeknek. Lengyelország azóta akadályozza az EU és Oroszország partnerségi egyezményének elfogadását. Az EU közvetítő kísérletei eddig nem jártak eredménnyel az ügyben.

- WTO: Az EU mindaddig akadályozni szándékozik Oroszország belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO), amíg Moszkva - az unió megítélése szerint - irreálisan magas díjakat számít fel az európai légitársaságoknak a Szibéria felett való átrepülések jogáért.

- Energia: a Balti-tenger partján fekvő EU-tagállamok közül többen tiltakoznak az Oroszországból Németországba vezető balti-tengeri gázvezeték megépítése ellen. Az EU Oroszország megkerülésével Kaszpi-tengeri gázt szeretne vásárolni a tervezett Nabucco gázvezetéken át.

MTI - fidesz.hu