Jelentős magyar siker a rákkutatásban
2007. május 15., 10:21
Magyar tudósok vezetésével egyedülálló projekt indul Európában, ez lerövidítheti a rákra ható molekulák felkutatásának idejét. Az Európa vezető országaiban kifejlesztett informatikai modellek integrálásában és alkalmazásában három magyar cég is részt vesz.

Három évig tart majd az a több tudományágat egyesítő projekt, amelynek célja új daganatellenes hatóanyagok fölfedezésére irányuló, az eddiginél jóval hatékonyabb, integrált számítógépes tervező rendszer kifejlesztése.

Bágyi István, a projekt menedzsere elmondta: a fejlesztés alatt álló hálózat, az úgynevezett Cancer Grid, Európa nagy kutatóműhelyeinek munkáját fogja össze, egyesíti a számítástechnikát és a gyógyszerkutatást. "A modell, miközben rákellenes molekulákat keres, többféle számítógépes forrás párhuzamos hasznosításával a kutatás találati arányát, sikerességét kívánja javítani" - mondta. Domán György, a projekt tudományos vezetője elmondta, hogy egy-egy gyógyszer kutatási ideje átlagosan 12-15 év, költsége legalább nyolcszázmillió amerikai dollár. A hálózat használatával jócskán lerövidül a folyamat, csökkennek a kutatás költségei, így könnyen elképzelhető, hogy a jövőben a kifejlesztett gyógyszer is olcsóbb, szélesebb körben hozzáférhető lehet.

"Jelenleg körülbelül háromezer gén, illetve fehérje felelős a betegségek, így a rák kialakulásáért. Ezeknek csak elenyésző része lehet a gyógyszerszerű vegyületek molekuláris célpontja. Egyetlen molekulát is több ezer, potenciálisan alkalmas anyag közül választanak ki, és minden molekula rengeteg információt hordoz. A rendszer sok millió vegyület adatait képes egyidejűleg kezelni, így megsokszorozzuk a rákkutatás találati valószínűségét, ezáltal a gyógyszerjelöltek hamarabb léphetnek az alapkutatásból fejlesztési szakaszba" - mondta Domán György.

A vezetők abban bíznak, hogy a projekt sikere túlmutat majd a rákkutatáson, és idővel rutinszerűen a gyógyszerkutatás más területein is sikerrel használják majd a gridmodellt. A projektet több kutatóintézetből álló nemzetközi konzorcium valósítja meg, ennek Magyarországról három tagja is van: az AMRI Hungary Zrt. gyógyszerkutató-szolgáltató cég, a GKI Gazdaságkutató Zrt., valamint a Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet. A koordinálást az AMRI végzi. A modell közkinccsé válik, nem védi szabadalom, viszont a rákellenes gyógyszerjelöltek iparjogvédelem alá vonhatók.

magyarhirlap.hu - fidesz.hu