Júliustól lehet különadó
2007. május 15., 10:51
A parlament elfogadta az Alkotmánybíróság által első változatában megsemmisített szabályozás helyébe lépő törvényt. Az adóhivatal az eddiginél szélesebb körben ellenőrizheti azokat, akik nem vállalják, hogy legalább a jövedelem-minimum után megfizetik az adót.

A törvény azt is meghatározza, hogy az egyes adózói csoportoknál mennyi a nyereségminimum. Ha ezt a vállalkozás nem éri el, akkor a saját döntésétől függ, hogy kitölti-e a bevallás-kiegészítő nyomtatványt, vagy megfizeti az adót a minimum-nyereség után.

Elképzelhető, hogy csak az év második felében születik döntés a társaságokat és magánszemélyeket terhelő 4 százalékos különadóról, valamint a minimális járulék-alapról szóló határozatról. Az Alkotmánybíróság ugyanis július 9. és augusztus 20. között nyári szünetet tart. A csúszást a testület sajtófőnöke, Seregi András sem tartja kizártnak - olvasható a Napi Gazdaságban.

A különadóból idén 168 milliárd forintos bevételt vár a kormány, amelyből március végéig 7,5 milliárd már befolyt. A magánszemélyeknek február óta havonta kell különadó-előleget fizetniük. A cégek az első negyedév még nem voltak adókötelesek, de egy részük erre csak márciusban ébredt rá.

hirtv.hu - fidesz.hu