Ismét lövöldöztek Gázában
2007. május 16., 08:47
Gyilkos támadást hajtott végre a Hamász iszlamista palesztin szervezet katonai szárnya szerdán a vele szemben álló Fatah mozgalom egyik titkosszolgálati parancsnokának gázai háza ellen; a rajtaütésben hat testőrt öltek meg.

Mint azt a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah egyik szóvivője elmondta, a kora reggeli támadásban további tíz ember megsebesült, Rasíd Abu Sbak parancsnok és családja ugyanakkor sértetlen maradt.

Az Ezzedín al-Kasszám Brigádok, a Hamász katonai szárnyának a tagjai berontottak a házba, s ott végeztek áldozataikkal. Közben felgyújtották az épület egy részét, majd elmenekültek.

Előzőleg, kedden, 16 halálos áldozata volt a hatalmi harcot vívó két mozgalom közötti fegyveres összecsapásoknak; ez volt a legvéresebb nap a Gázai övezetben azóta, hogy a két nagy rivális palesztin szervezet márciusban egységkormányt alakított a polgárháborúval fenyegető vérontás befejezésére. Bár kedd este Iszmáil Haníje palesztin kormányfő újabb tűzszünetet jelentett be, már a kora hajnali órákban ismét összecsapások törtek ki Gázában, s a lövöldözésben megsebesült egy egyiptomi közvetítő is.

Nem sokkal a Rasíd Abu Sbak háza elleni rajtaütés előtt aknavető-találatok érték Mahmúd Abbász palesztin elnök gázai irodájának környékét is. Ez a támadás azonban az első jelentések szerint nem követelt áldozatokat.

Péntek óta több mint harmincan vesztették életüket a gázai övezeti harcokban, s a sebesültek száma sok tucatra tehető. Megfigyelők szerint az események immár komolyan veszélyeztetik a két szervezet politikai társbérletét, amely a március 17-én létrehozott palesztin egységkormányban öltött testet. A felekre Egyiptom és Szaúd-Arábia is nyomást gyakorol annak érdekében, hogy fékezzék meg fegyveres osztagaikat, de az elmúlt napokban kialkudott mindkét tűzszünet gyorsan összeomlott.

MTI - fidesz.hu