Sarkozy alkalmasságáról írnak a nyugati lapok
2007. május 16., 15:05
Az európai sajtó szerdán számos kommentárban foglalkozott a hivatalát tizenkét éven át betöltő Jacques Chirac francia elnök távozásával és az utódjára, Nicolas Sarkozyre váró feladatokkal.

A londoni The Independent felidézte, hogy "a centrumtól jobbra álló (francia) kormányok az elmúlt tizenkét évben két ízben is megpróbálkoztak azoknak a reformoknak a bevezetésével, amelyeket Sarkozy keresztül akar vinni - köztük a munkaidő, a munkaerőpiac és a társadalombiztosítási rendszer átalakításával. (...) Sarkozynek a szakszervezetekkel, saját pártjával és az ellenzékkel fenntartott viszonya azt a benyomást kelti, hogy ő ezt valóban komolyan
gondolja. Nem lesz könnyű, de ha van valaki, akinek ehhez elegendő energiája van, akkor az valószínűleg Sarkozy elnök" - írta a legnagyobb brit liberális napilap.

"Az eredményesség és az alku segítségével az új elnök érvényesíteni fogja a maga stílusát - vélekedett a párizsi La Croix, amely szerint a reformtörekvésnek Sarkozy védjegyévé kell válnia - Minden jel erre a küldetésre utal, még mielőtt bármi eldőlt volna.

Az új kormány összeállításáról kötött titkos megállapodások révén ellenzéki személyiségeket gyűjthet maga köré. Jacques Chirac, a Jean-Marie Le Pen felett 2002-ben aratott nagy győzelme után nem tudta megvalósítani a nyitást. Nicolas Sarkozy késznek tűnik erre - és a szociális partnerekkel folytatandó párbeszédre is -, hogy előkészítse a talajt a reformok számára, és elkerülje a tiltakozó tömegtüntetéseket" - írta a francia katolikus lap.

A stockholmi Dagens Nyheter szerint "Chirac nem szüntette meg a francia gazdaság túlszabályozottságát, nem korszerűsítette az oktatásügyet, nem vitte előbbre a bevándorlók integrációját, s országa külpolitikáját sem igazította hozzá az Európában és a globalizált világban kialakult új körülményekhez. Jacques Chirac Elysée-palotában töltött tizenkét éve alatt Franciaország csak hátul kullogott. (...) Az új elnök első kormányában várhatóan bal- és jobboldali erők is lesznek. Sarkozy már ezzel is megmutatta, hogy különbözik a pártember Chiractól, aki mindig csak a hozzá lojális emberekre támaszkodott" - állapította meg kommentárjában a svéd napilap.

MTI - fidesz.hu