New York Times: "Faji generációs szakadék" osztja meg az amerikai társadalmat
2007. május 17., 16:36
"Faji generációs szakadék" osztja meg az amerikai társadalmat, az idősebb fehér nemzedékkel áll szemben a színes bőrű fiatal generáció - írta csütörtökön a The New York Times.

Újféle, faji alapú generációs szakadék van kialakulóban a 300 milliós népességű Egyesült Államokban; a nem fehér lakosság száma első ízben átlépte a 100 milliós küszöböt - állapította meg a legfrissebb demográfiai adatok alapján a liberális újság.

Ez annak az árnyékát vetíti előre, hogy az amerikai nemzet kettéoszlik egy idősebb fehér szavazórétegre, valamint egy fiatalabb, hispán, fekete és ázsiai csoportra. A kettő között gyakran éles érdekellentét és szemléletbeli különbség tapasztalható.

Mark Mather, egy független népesedésügyi kutatóintézet igazgatója szerint kitapintható az a 60 év feletti korosztály, amely nem rokonszenvez a sokszínű fiatal népességgel, nem megértő azok gondjai iránt.

Az amerikai statisztikai hivatal friss adatai szerint 2005. július 1. és 2006. július 1. között 98,3 millióról 100,7 millióra növekedett a színes bőrű kisebbség lélekszáma. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik amerikai ebbe a csoportba tartozik. A fekete, vagyis afro-amerikai népesség száma átlépte a 40 milliót.

A fiatal kisebbségi népesség növekedésének hátterében a nem apadó bevándorlást, valamint azt említik, hogy az újonnan érkezők körében magasabb a születési ráta. A spanyol ajkú lakosság a jelzett időszakban 3,4 százalékkal bővült, az ázsiaiak 3,2 százalékkal, a feketék 1,3 százalékkal lettek többen. A fehér népesség viszont csak 0,3 százalékkal gyarapodott.

Az amerikai gyerekek több mint egyötöde külföldön született vagy az egyik szülője külföldi születésű. Az öt év alatti gyerekek csaknem fele hispán, fekete vagy ázsiai származású.

Az amerikai lakosság átlagéletkora is rekordalacsony, 36,6 év lett. A hispánok a legfiatalabbak, átlagban 27,4 évesek, míg a fehérek a legidősebbek, 40,5 évesek.

A The New York Times azt írta, hogy a 60 év feletti amerikaiak 80 százaléka nem hispán származású fehér, míg a 20-as, 30-as éveikben járók között csak 60, a 20 évesnél fiatalabbak körében pedig 58 százalék az arányuk. Az új faji generációs szakadék leginkább Kalifornia, Texas, Arizona, Nevada, Új-Mexikó államokra jellemző. Egy korábbi felmérés szerint az amerikai kisebbségi népesség 21 százaléka Kaliforniában él.

John Diamond harvardi professzor megállapította, hogy a fehér és nem fehér lakosság általában nem keveredik, egymástól elkülönülő tömbökben él.

MTI - fidesz.hu