Orosz bírálat Varsó címére az EU-orosz csúcs előtt
2007. május 17., 16:46
Az orosz Szövetségi Tanács külpolitikai szóvivője szerint Lengyelország értelmetlen módon száll szembe "a történelem folyásával", amikor akadályozza Oroszország és az Európai Unió kapcsolatrendszerét.

Mihail Margelov - mint azt az Interfax jelentette csütörtökön - megjegyezte: Varsó mindezt csupán azért teszi, mert az oroszok vonakodnak lengyel "romlott húst" beengedni az országba.

Az orosz külpolitikai szóvivő szavai néhány órával azelőtt hangzottak el, hogy Szamarában megkezdődik az orosz-EU csúcstalálkozó.

Margelov arra utalt, hogy Lengyelország a minap újólag kilátásba helyezte: megvétózza a tervezett EU-orosz partnerségi megállapodást, ha az Európai Unió tagállamai nem alkotnak egységes frontot energiakérdésekben.

A lengyelek először tavaly novemberben akasztották meg a partnerségi megállapodásról folytatott tárgyalásokat, arra hivatkozva, hogy Moszkva tilalmazza a lengyel hús, gyümölcs és zöldség behozatalát. A tilalom 2005 végén lépett érvénybe, a lengyelek szerint politikai okokból, az oroszok szerint viszont azért, mert a lengyelek megsértették az élelmiszertanúsítványi szabályokat.

MTI - fidesz.hu