Kiszámíthatatlan az adózás
2007. május 18., 09:31
Évek óta probléma az adórendszer kiszámíthatatlansága, és ez az idén is jellemző. Miközben az adóhivatal hatékonyságát javítani lehetne, a hatóság újabb és újabb feladatot kap, túlterhelt. A társadalomnak viszont morálisan el kellene ítélnie az adócsalókat - mondják a Magyar Hírlapnak nyilatkozó adószakértők.

"Bármennyire is próbálják az embereket adófizetésre inspirálni, ez nem működik, ha túl sok adót kell fizetni, különösen, ha az már a megélhetést veszélyezteti" - mondta Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa. Hozzátette, hogy az adóbevételeket kétféle módon lehet növelni: általánosan csökkentik az adókat, és ezzel elősegítik a gazdaság fehéredését, vagy a magas adóterheket erőszakkal behajtják. Utóbbit kevésbé tartja eredményesnek a szakember. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértő igazgatója szerint - korábban az APEH elnökhelyettese volt - a magas adókulcs miatt a nemzetközi cégek vezetői közül többen is a szomszédos Szlovákiába mennek. Úgy látja, hogy miközben az áfakulcsot huszonötről húsz százalékra mérsékelte a kormány, emelte az élőmunka terheit, és ez nem volt szerencsés.

A szakértők kiemelték: az adófizetők táborát kellene szélesíteni, hiszen kevesen fizetnek sok adót. A GDP húsz százaléka úgy jön létre, hogy nem követi adófizetés. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint sok kis lépés történt a feketegazdaság visszaszorításáért, de ez nem elegendő. Egy olyan országban, ahol az adatvédelmi szabályok kőbe vésettek és olyanok, amilyenek, markáns lépések nehezen tehetők.

Lőcsei Tamás szerint van rá mód, hogy a vállalkozókat számlaadásra kötelezzék. Olaszországban például az adóellenőrök nemcsak az eladókat veszik górcső alá, hogy adtak-e számlát, hanem az üzletből távozó vevőket, szolgáltatást igénybe vevőket is. Vámosi-Nagy Szabolcsnak kételyei vannak, hogy alkotmányossági szempontból ez megállná-e a helyét Magyarországon. Az igazgató inkább a nyugtaadás ellenőrzését szigorítaná. Lőcsei Tamás szerint növelni kellene az adóellenőrzések hatékonyságát. Tarthatatlan, hogy az APEH-revizorok egy multinacionális vállalatnál három hónapig vizsgálódnak, majd általában szerény eredménnyel járnak, míg sok száz kft., bt. és alapítvány évek óta ellenőrzés nélkül működik. A hatékonyságot a revizorok informatikai képzettségének emelésével is növelni lehetne.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az, hogy a jól működő, felkészült és erős adóhatóság átszervezése közben 16 új feladatot adtak a hivatalnak, felelőtlenség. Példaként említette, hogy 1999. januárban vette át az APEH a tb-járulék-beszedést. Akkor hónapokat dolgoztak rajta, volt idő a felkészülésre, most pedig azt sem tudják a munkatársak, hogy két hónap múlva ki lesz a főnökük, melyik osztályon, sőt melyik városban fognak dolgozni.

A szakértők hangsúlyozták: szemléletváltozásra lenne szükség, hogy az adóelkerülést ítélje el a társadalom. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint adótudatosságra kell nevelni az embereket, és ezt már az iskolában el kellene kezdeni. Ez az egyik legfontosabb nemzetstratégiai kérdés. Vámosi-Nagy Szabolcs és Lőcsei Tamás is úgy látja, hogy jelentős probléma az adórendszer kiszámíthatatlansága. 2005-ben az szja-törvény tizenkétszer, az adózás rendjéről szóló törvény tízszer változott. Az idén sem jobb a helyzet, öt hónap alatt ötször változott az szja-törvény. A legsúlyosabb gond, ha év közben változtatnak. Lőcsei Tamás kritikával illette, hogy a döntések előtt csak ritkán készülnek hatástanulmányok, és általában nincs átgondolt, szakmailag egyeztetett, hosszú távú koncepció. Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének alelnöke szerint az adóbevallás elkészítése még mindig bonyolult, és a széles körű kedvezményrendszer tovább bonyolítja.

Csákó Attila, Magyar Hírlap

fidesz.hu