A fővárosi Fidesz vizsgálódást sürget a rendőri jogsértések kapcsán
2007. május 18., 12:19
A fővárosi önkormányzat szakbizottságának összehívását kezdeményezi az önkormányzat legnagyobb létszámú Fidesz-KDNP frakciószövetsége az elmúlt napokban kipattant rendőri jogsértések kapcsán - nyilatkozta Tarlós István pénteken az MTI-nek.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, ha igaznak bizonyul az a vád, miszerint öt Budapesten szolgáló rendőr erőszakolt meg egy védtelen nőt, akkor a rendőrség hiába dolgozott tekintélyének felépítésén, a közbizalom megszerzésén. Az utóbbi hónapokban ugyanis "kezd ez a tekintély semmivé válni". Egy védtelen nő rendőri megerőszakolásával a legrosszabb következett be. Ha ugyanis ezentúl egyetlen nő sem áll meg az őt igazoltató, leállító rendőröknek, akkor azok "egy büdös szót nem szólhatnak" - szögezte le.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy alig két hete bebizonyosodott, hogy egy fővárosi bankrablást vizsgáló rendőr pénzt emelt el a bankból. Csütörtökön pedig 16 ugyancsak a Rebisz (Rendőrségi biztonsági szolgálat) állományába tartozó autópálya-rendőrt vettek őrizetbe, korrupció miatt.

Tarlós Istvánnak meggyőződése, hogy az elmúlt napokban nyilvánosságra került rendőri jogsértések, egyenes következményei a tavaly őszi eseményeknek, amikor 15 év után először megint megpróbálták a rendőrséget politikai célokra használni, ami rossz ösztönöket keltett életre - szögezte le. "Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezt a hullámot az őszi események indították el". A politikus elmondta: ha tényleg a rebiszes rendőrök erőszakoskodtak, az olyan nagyfokú bizalomvesztés, hogy "politikai körökben kellene önként konzekvenciát levonni belőle". Hozzátette, mivel politikai felelőtlenség indította el ezt a hullámot, ezért szerinte indokolt volna politikai személyi felelősségre vonása.

Hangsúlyozta, hogy "jobb helyeken ilyen esetben belügyminiszterek, rendészeti miniszterek minimum le szokták vonni a személyi konzekvenciát". Hozzátette: ez a kérdéskör már meghaladja a Rebisz parancsnokának kompetenciahatárát, már a szakminiszternek kellene valamit mondani. Az viszont "egy kicsit kevés a szakminisztertől, hogy megdöbbenését fejezte ki. Hát még a nép mekkora megdöbbenését fejezi ki, hát még a nők mekkora megdöbbenésüket fejezik ki" - jegyezte meg. A politikus hangot adott annak a véleményének is, hogy a fiatal nő megerőszakolása láthatólag nem egy megtévedés, egy félreértés volt. "Ennek szándékosan előre kitervelt, gaz cselekedetnek kellett lennie, egy tudatosságnak".

MTI - fidesz.hu