Kaotikus egészségügyi állapotok a fővárosban
2007. május 18., 14:50
Olyan működési zavarok léptek fel a fővárosi egészségügyi ellátásban, beleértve a Margit kórházat is, ami már a betegek életét veszélyezteti - jelentette ki Bús Balázs, Óbuda polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte pénteken Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer fideszes polgármestere a fővárosi egészségügyben kialakult kaotikus állapotok miatt.

A polgármester közölte: az egészségügyi reform következtében történhetett meg az, hogy a nem megfelelő ellátás miatt meghalt egy beteg a III. kerületi Szent Margit Kórház sebészeti osztályán. Bús Balázs ezzel a megjegyzésével a Népszabadság csütörtöki számában megírtakra utalt; a lap ugyanis beszámolt arról, hogy Ódor Ervin 70 éves büntetőjogász béldaganattal, barátai javaslatára került a Szent Margit Kórházba, a büntetőjogász műtéte után bevérzett, és néhány óra múlva újabb operáción esett át, majd belázasodott. A feleség szerint a kórház személyzete nem vette figyelembe az ápolt gyógyszerallergiáját sem. A kórház főorvosa egy harmadik műtétet végzett el a férfi beleegyezése nélkül, majd a 70 éves büntetőjogász meghalt. Az özvegy - amint azt a Népszabadság megírta - panasszal fordult az Egészségbiztosítási Felügyelethez, és a hatóság vizsgálatot indított.

"Olyan működési zavarok léptek fel a fővárosi egészségügyi ellátásban, beleértve a Margit kórházat is, ami már a betegek életét veszélyezteti" - nyilatkozta a haláleset kapcsán az MTI-nek Bús Balázs. Mint felidézte, a Margit kórház gyakorlatilag jogszabályellenesen működik, mivel az ÁNTSZ engedélyt adott arra, hogy a gasztroenterológiai és a nephrológiai fekvőbeteg-szakellátást sebészeti háttér nélkül végezzék. A Margit kórház sebészeti és szülészeti, nőgyógyászati osztályait áthelyezték a János kórházba, ami jogszabályellenes - tette hozzá.

A polgármester azt is elmondta, hogy az egészségügyi reform eredeti elképzeléseiben arról volt szó, hogy a sebészet, illetve a szülészet, nőgyógyászat 40-40 ággyal működik a jövőben a Szent Margit Kórházban, ám a Regionális Egészségügyi Tanács úgy döntött, hogy 0-0 ágyra csökkenti ezeket a fekvőbeteg-ellátásokat. Bús Balázs közölte, hogy az alkotmánybírósághoz és az ügyészséghez fordult azért, hogy megváltozassák az ÁNTSZ határozatát. A Fővárosi Közgyűléstől azt várják, hogy mint tulajdonos, teremtsen rendet a Szent Margit Kórházban és biztosítsa mindenkinek az alkotmányban előírt magas szintű egészségügyi ellátást.

MTI - fidesz.hu