A brit külügyminiszter állta útját a Litvinyenko-ügynek?
2007. május 20., 16:03
A brit külügyminiszter állta útját a vádemelésnek a Litvinyenko-gyilkosság ügyében, féltve a "jó" brit-orosz kapcsolatokat - adta hírül vasárnap a londoni News of the World.

Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese, aki - miután szembekerült a szolgálattal és a Kremllel - hét éve Nagy-Britanniába szökött, tavaly novemberben, háromheti haláltusa után halt meg a londoni University College egyetem klinikáján. Halálát a szervezetébe került hatalmas adag polónium-210-es radioaktív izotóp okozta. Londoni sajtóértesülések szerint a volt ügynök a halálos dózis tízszeresét kapta a mikroszkopikus mennyiségben is rendkívül mérgező sugárzó anyagból.

A Scotland Yard már január végén lezárta a Litvinyenko-gyilkosság vizsgálatát, és átadta a dossziét az ügyészségnek, vádemelésről azonban azóta sincs hír. A rendőrség annak idején közölte, hogy nem hozza nyilvánosságra az ügyészségnek átadott vizsgálati dosszié tartalmát, a londoni sajtó azonban jó ideje tényként kezeli, hogy a bűncselekmény elsőszámú gyanúsítottja Andrej Lugovoj orosz üzletember, szintén egykori titkosszolgálati tiszt. Lugovoj a mérgezés feltételezett napján, tavaly november 1-jén - egy másik, üzletemberré lett egykori ügynök, Dmitrij Kovtun társaságában - együtt teázott Litvinyenkóval a londoni Millennium szállodában.

A News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap tudni véli, hogy Margaret Beckett brit külügyminiszter személyes közbelépése miatt maradt el a vádemelés. Az értesülés szerint Beckett a brit kormány válsághelyzeti kabinetjének - COBRA - egyik ülésén erőteljesen ellenezte, hogy Lugovoj és Kovtun ellen vádat emeljenek és letartóztatási parancsot adjanak ki, azzal az érvvel, hogy Nagy-Britannia "most éppen jól kijön Oroszországgal, és nem engedheti meg magának az oroszok felbosszantását".

A lap által idézett egyik ügyészségi forrás szerint a letartóztatási parancs kiadatásának megakadályozása "azt az érzetet keltheti az oroszokban, hogy zöld utat kaptak gyilkosságok elkövetésére Nagy-Britanniában". A forrás szerint az ügyészségen és a rendőrségen belül sokan úgy tartják, hogy Beckett közbelépése "nagyon veszélyes precedenst teremt".

Londoni sajtóértesülések szerint egyébként a Scotland Yard vádemelés esetén sem számít arra, hogy Lugovojt és Kovtunt Moszkva kiadná Nagy-Britanniának, már csak azért sem, mert az orosz alkotmány tiltja orosz állampolgárok külföldre toloncolását. A fő gyanúsítottként kezelt Lugovoj - akit brit nyomozók Moszkvában kihallgattak - több nyilatkozatban is cáfolta részességét Litvinyenko halálában, sőt saját magát is áldozatnak nevezte, mivel az ő szervezetében is kimutatták a polónium-izotópot.

MTI - fidesz.hu