Az ellenzék ereje
2007. május 21., 07:53
Kegyelmi időszak a mostani az ellenzék számára. S egy jó ideig, sajnos, az is marad. Nem kell ugyanis túloznia, amikor a kormány tevékenységének a következményeit ecseteli, hiszen a valóság vált a leghatásosabb kampányfegyverré. Minden ok megvan az indulatos felháborodásra, a kormányváltást követelő türelmetlenségre, mégsem lett volna szerencsés, ha a Fidesz hét végi kongresszusa a nagyotmondások, nemzethalál-víziók özönvizébe fullad. A Magyar Nemzet írása.

Kemény szavakból, karcos hatalombírálatból persze nem volt hiány, de ennél többről szólt ez a tanácskozás. Egy nyitott, pezsgő, a hagyományos pártkongresszusok kereteit szétfeszítő polgári seregszemléről tudósíthatott a sajtó. A hangulat a 2005. nyári hasonló Fidesz-rendezvény bizakodását idézte, nem feledtetve, a két esemény között félúton azért volt egy elveszített választás. Az optimizmust nem csupán a vezető ellenzéki erő számára több mint kedvező közvélemény-kutatások táplálják, hanem az is, hogy a polgári tábort a baloldallal ellentétben nem rágja identitásválság. Van karizmatikus, belső egységet teremtő vezetője, gyarapodó számú elfogadott politikusa, van ellenzékben is terebélyesedő intézményi hálózata, világos ellenfélképe, és vannak közösen vállalt értékei, céljai. Erejéből olyan okos gesztusokra is futhatja, amelyekkel magához köti az új többség megteremtéséhez nélkülözhetetlen, az utóbbi hónapokban hol hozzá csapódó, hol elbizonytalanodó vándorszavazókat. Tiborc panasza mai változatban az ő lelküket is megérinti, ám a voksaikhoz más is kell: a bizonyosság, hogy van jobb program, alkalmasabb erő az ország gondjainak orvoslására.

Orbán Viktor lendületes szónoklata azt igyekezett demonstrálni, hogy a Fidesznek és a köré szerveződő szövetségnek nem okoz gondot önazonosságának meghatározása. Van küldetése, politikai credója a neoliberális kurzus antitézise: közösségközpontú, a kölcsönös felelősségvállalásra épít, egyszerre plebejus és polgári, és kész megújítani, a változó körülményekhez igazítani a céljai elérését szolgáló eszközöket. A szabadságpárti önmeghatározás mellett talán érdemes lenne egy konzervatív erőhöz illően a rendpártiságot is jobban kiemelni: amikor oszlásnak indul az államszervezet, megszűnik a polgárok biztonságérzete, alapvető normák válnak kétségessé, az erős, patrióta állam felépítésénél kevés vonzóbb célt tudok elképzelni. A nemzeti érdek határozott képviseletét hirdető, identitását büszkén vállaló Nicolas Sarkozy politikájának, kampányának tanulmányozása kötelező feladat a Fidesz agytrösztjének. Stabil eszmei háttérrel könnyebb erőt mutatni: a baloldal vezére a hét végén bejelentett személyi változtatásokkal pontról pontra eleget tett a Fidesz pénteki követeléseinek.

Az újraválasztott pártelnök emlegette, jobboldal előtt álló példátlan esély valóra váltását segíti, hogy egyre világosabban kirajzolódnak a ráción túli ellenzékkritika korlátai. A kormányfőtől antiszemitázás és agresszív vudu gügyögés hallik, a véleménydeformáló médiaértelmiség pedig olyan bornírtságokra ragadtatja magát, mint nemrégiben a balliberális kuruc.info (Index): Orbán Viktor ma Magyarországon a haladás legfőbb ellensége. Démonizáláshoz ez ma bajosan elegendő muníció.

A kongresszusra készült vitairat szerint nem elvi, hanem imázsproblémák állnak a Fidesz kudarcainak hátterében. Ideje hát egy szerethető, magában bízó, a hitét másokra is átsugárzó, a hagyományos magyar panaszkultúrán túllépő és mindenekelőtt kormányképes párt arculatát felépíteni. A kongresszus akkor sikeres, ha ehhez járult hozzá. A polgári oldalnak építkezni kell, önkormányzatokat irányítani, szervezetet bővíteni, arculatot formálni, programot csiszolni, s ezzel mindennap üzenni: lehetne minden másként is. És akkor egy napon ami szükséges, lehetségessé is válik.

Szerető Szabolcs, Magyar Nemzet

fidesz.hu