Izrael: a palesztin kormányfő célponttá vált
2007. május 22., 10:36
Izrael megölheti Iszmáil Haníjét, a Hamászhoz tartozó palesztin kormányfőt azoknak a megtorló akcióknak a keretében, amelyeket az iszlamista szervezet rakétatámadásaira adott válaszul hajt végre - közölte kedden az izraeli védelmi miniszter helyettese.

Arra a kérdésre, hogy Haníje rajta van-e az izraeli célpontok listáján, Efrájim Szneh úgy válaszolt az izraeli közszolgálati rádióban: nincs a Hamász vezetői és parancsnoki körében senki, akit ne fenyegetne csapás. Szneh felhívta a figyelmet arra, hogy a Hamász politikai szárnya jóváhagyja és megerősíti azokat, akik harcolni akarnak Izrael ellen. "Ha valaki azt hirdeti, hogy Izrael államot el kell pusztítani, akkor az lekerül a politikai palettáról és terroristának tekintendő" - szögezte le az izraeli védelmi miniszter helyettese.

Hasonló kijelentés már hétfőn is elhangzott izraeli vezető politikus szájából. Gideon Ezra környezetvédelmi miniszter szintén a közrádióban erősítette meg ezt az izraeli szándékot, emlékeztetve a hallgatókat: Haníje a rakétatámadások folytatását szorgalmazta vasárnapi nyilatkozatában. Az egy hete tartó izraeli légi és tüzérségi csapásokban 27 palesztin halt meg.

A Hamász 1988-as alapító chartájában a zsidó állam elpusztítására szólít fel, de a tavalyi palesztin parlamenti választások megnyerése után a szervezet hosszú távú tűzszünetet javasolt Izraellel, miközben azonban továbbra sem ismerte el annak létezéshez való jogát.

MTI - fidesz.hu