A horvátok többsége első ízben támogatta a NATO-csatlakozást
2007. május 22., 13:45
Első ízben emelt szót a NATO-csatlakozás mellett a horvátok többsége - derült ki a horvát hírügynökség hét elején közzétett felméréséből, amely szerint a horvátok 52 százaléka a belépés mellett van.

A korábbi, márciusban közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint a horvátoknak akkor csak 43 százaléka támogatta a NATO-csatlakozást.

A GFK horvát közvélemény-kutató intézet által készített legutóbbi felmérés szerint a horvát polgároknak csak 25 százaléka ellenzi Horvátország NATO-tagságát. Az intézet szerint a támogatottság emelkedése annak következménye, hogy a horvátok a NATO-val kapcsolatban tájékozottabbak lettek.

Megfigyelők szerint az eredmény összefügghet a szerb kormányválsággal és a(z időközben lemondott) ultranacionalista Tomislav Nikolic szerb parlamenti elnökké választásával. Tavaly októberben a horvátok 47 százaléka ellenezte a NATO-tagságot, és a kérdésre válaszolóknak csak 35 százaléka támogatta a csatlakozást az észak-atlanti szövetséghez.

MTI - fidesz.hu