Költségvetési fegyelmet szorgalmaz az OECD
2007. május 23., 09:08
Szükség van a konszolidációra, de a magyar gazdaság felzárkózási folyamata épp a megszorítások miatt akadt el - állapítja meg az OECD jelentése. E szerint csak fegyelmezett költségvetéssel, a kiadások befagyasztásával és további reformok végrehajtásával lesz tartható a kormány programja.

Abban az esetben csökken 2010-re a GDP-arányos államháztartási hiány három százalékra, ha a kormány következetesen betartja konszolidációs programját, és a választások előtti években sem lazít. A kabinetnek meg kell törnie azt a négyévenkénti ciklust, amikor az államháztartási hiány elszabadul - mondta Andrew Dean, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) igazgatóhelyettese tegnap, a Pénzügyminisztériumban megtartott sajtótájékoztatón, átadva Veres János miniszternek az OECD jelentését Magyarországról. Andrew Dean megjegyezte, hogy az elmúlt években átlagosan négy százalékot meghaladón nőtt hazánkban a gazdaság, de a kiigazítás hatására ez a folyamat elakadt. "Néhány évig eltart, amíg a felzárkózási folyamat helyreáll" - tette hozzá.

Az OECD egyébként a költségvetési fegyelem következetes végigvitelét, a kiadások befagyasztásának állandósítását és az állami kiadások strukturális reformját ajánlja a magyar kormánynak. A világ harminc legfejlettebb gazdaságát tömörítő szervezet igazgatóhelyettese szerint át kell alakítani az önkormányzatok finanszírozását.

Hangsúlyozta, hogy az infláció Magyarországon csökkenni kezdett, így az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank jövőre hat százalékra viheti le. Veres János pénzügyminiszter elfogadhatónak tartja az OECD ajánlásait a hosszabb távú kiadáscsökkentés és magyar államháztartási struktúra átalakítására.

Szajlai Csaba, Magyar Hírlap

fidesz.hu