Skandináv katonai veszteségek Afganisztánban
2007. május 23., 12:36
Egy finn katona meghalt, két norvég katona pedig megsebesült szerdán Afganisztán északnyugati részén egy robbanásban - közölte a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) Farjáb tartományban tevékenykedő alakulatait irányító norvégok katonai vezérkara.

A norvég, finn és észt katonákból álló ISAF-alakulat maimanai támaszpontjának bejáratától mintegy ötven méterre történt a detonáció. Egyelőre nem ismeretes a robbanás pontos oka, de feltehető, hogy az afgán kormány és a nemzetközi erők ellen harcoló felkelők valamelyik csoportja állhat a történtek hátterében.

Mintegy 320 norvég katona alkotja a türkmén határ menti Farjáb tartományban működő tartományi újjáépítési csoport gerincét. Finnország mintegy száz főt, katonákat és civil szakértőket küldött a NATO vezette ISAF kötelékébe, illetve azon belül a Farjáb tartományi újjáépítési csoportba, amelynek parancsnoksága a tartomány székhelyén, Maimanában működik.

MTI - fidesz.hu