A globalizáció esélyeinek kihasználását sürgette a német kancellár
2007. május 24., 12:02
A globalizáció esélyeinek kihasználását és kockázatainak mérséklését sürgette csütörtöki kormánynyilatkozatában Angela Merkel német kancellár.

A fejlett ipari államokból és Oroszországból álló G8-csoport küszöbön álló, heiligendammi csúcsértekezlete elé időzített, egyben a találkozó legfőbb célkitűzéseit ismertető, parlamenti beszédében a kancellár asszony nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a globalizáció az egész világ számára esélyt jelent a növekedésre, a jólétre. Ezeket az esélyeket azonban - mint fogalmazott - fel kell ismerni, s kihasználásuk érdekében közös cselekvésre van szükség. Ez utóbbit nevezte a G8-csoport legfőbb feladatának, a csúcskonferencia középpontjába a "növekedés és felelősség" jelszót állítva.

Az Európai Unió mellett a nyolcak elnöki tisztét is betöltő Angela Merkel hangoztatta ugyanakkor, hogy komolyan kell venni azokat a félelmeket, amelyek a globalizációval szemben fogalmazódnak meg. Szavai szerint a legfejlettebb országoknak választ kell adniuk ezekre az aggodalmakra. A globalizációt - jelentette ki - a politika eszközeivel kell befolyásolni, s emberarcúvá kell tenni.

A kancellár utalt arra is, hogy mindenkinek elidegeníthetetlen joga tüntetni a csúcskonferencia, illetve a globalizáció ellen. Hangsúlyozta azonban, hogy a hatóságok csakis a békés tüntetéseket engedélyezik, s ennek kapcsán védelmébe vette a már eddig foganatosított és kilátásba helyezett, rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket. Akik erőszakhoz folyamodnak, aláássák a párbeszéd lehetőségét - jelentette ki Merkel, azt ígérve ugyanakkor, hogy "a békés tüntetőkre odafigyelünk."

Angela Merkel részletesen ismertette a két hét múlva, június 6 és 8 között sorra kerülő mecklenburgi csúcs programját, kiemelve Afrika megsegítését. Az afrikai országokkal kapcsolatban egyfajta reformpartnerséget ígért, utalva arra, hogy a korábbi ígéretek betartásával kapcsolatban immár a Nyugat hitelképessége a tét. Új támogatási eszközöket helyezett kilátásba az afrikai országok megsegítésére, ezen belül elsősorban a gazdasági reformok előmozdítására, továbbá a járványok leküzdésére, de hozzátette: az afrikai államoknak is megfelelő elszántságot kell tanúsítaniuk a reformokra. A G8-csoport eltökéltségét tanúsítandó, a kancellár közölte, hogy a heiligendammi csúcs zárónapjára meghívtak több afrikai vezetőt is.

Afrika megsegítése mellett a legfőbb napirendi témák között említette a globális fellendülés tartóssá tételét, a növekedés kulcsának tekintett innovációt, a foglalkoztatás előmozdítására hivatott, határokon átnyúló beruházásokat, a fejlődés szociális profiljának erősítését, a világkereskedelem liberalizálását és nem utolsósorban a környezetvédelmet. Ez utóbbival kapcsolatban külön is hangsúlyozta a G8-csoport közös felelősségét, az együttes cselekvés szükségességét, hangoztatva, hogy a nyolcaknak példát kell mutatniuk a széndioxid-kibocsátás mérséklését, s általánosságban a klímaváltozás hátrányos következményeinek felszámolását célzó erőfeszítések terén.

Ezzel összefüggésben is elengedhetetlennek nevezte párbeszédet a felzárkózóban lévő fejlődő országokkal, Kínát, Indiát, Brazíliát, Mexikót és Dél-Afrikát említve. Közölte, hogy a szóban forgó országok vezetőit ugyancsak meghívják a heiligendammi csúcsra.

Végezetül bejelentette, hogy az állam- és kormányfők a legfontosabb külpolitikai kérdésekről is tárgyalásokat folytatnak majd, így az Egyesült Államok által tervezett kelet-európai rakétatelepítésről, a Közel-Keletről és Iránról.

Az ellenzéki pártok politikusai többségükben támogatták a kormánynyilatkozatban foglaltakat, a globalizációt elkerülhetetlennek, a csúcs sikerét pedig "pártok felett álló" érdeknek nevezve.

MTI - fidesz.hu