Az amerikai demokraták megnyirbálták a rakétavédelmi költségvetést
2007. május 25., 09:21
A washingtoni képviselőház megnyirbálta csütörtökön a Fehér Ház által igényelt rakétavédelmi költségvetést, egyebek közt a rakétapajzs Lengyelországba telepítendő elemeinek tervezett kiadásait.

A kongresszus alsóháza több mint 764 millió dollárral nyeste meg a Bush-kormányzat által a következő költségvetési évre javasolt és kért 8,9 milliárd dolláros összeget. A képviselők 160 millió dollárt vágtak ki abból a tételből, amelyet a lengyelországi tíz elfogó rakéta silóinak építésére irányzott elő a kormány.

A newsmax hírportál szerint a kiadások csökkentése nem meglepő, a demokraták ugyanis nem támogatják a Fehér Ház ellentmondásos kelet-európai rakétavédelmi fejlesztését. A 160 millió dolláros költségvetési csökkentés elegendő annak megakadályozására, hogy elkezdődjenek az építkezések Lengyelországban, ahová a Bush-kormányzat az iráni ballisztikusrakéta-fenyegetés kivédésére akar ellenrakétákat telepíteni.

Ellen Tauscher demokrata párti képviselő, a fegyveres erők bizottsága stratégiai erők albizottságának elnöke azzal érvelt, hogy a lengyel és cseh rakétavédelmi tervekre előirányzott összeget inkább olyan technológiák fejlesztésére kellene költeni, amelyek korábban hoznak látható eredményt.

A kongresszusi költségvetési csökkentés híre rosszkor jön a Fehér Háznak, hiszen küszöbön áll a rakétavédelmi rendszer második, alaszkai tesztje, amelynek sikere vagy sikertelensége nagyban meghatározhatja az egész rakétavédelmi elképzelés jövőjét.

Bantz Craddock négycsillagos tábornok, a NATO európai főparancsnoka a múlt héten egy szenátusi meghallgatáson azt mondta, hogy a források csökkentése jelentősen elhalaszthatja az elfogó rakéták telepítését, ez pedig megkérdőjelezné a szövetségesek szemében Amerika ez irányú elkötelezettségét.

Megfigyelők szerint mind a képviselőház, mind a szenátus tagjai egyetértenek: a csütörtökre tervezett rakétakísérlet döntő hatással lesz arra, hogy a kongresszus végül mekkora összeget szavaz meg a rakétapajzs fejlesztésére.

MTI - fidesz.hu