A "vízumegyenlőségi koalíció" az amerikai követelmények enyhítését kéri
2007. május 25., 09:55
A kiterjesztés előtt álló amerikai vízummentességi program tervezett követelményeinek enyhítését kérte a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Szlovákia washingtoni kongresszusi képviselőkhöz intézett közös levelében.

Az álláspontjukat tükröző levélben a szóban forgó országok fenntartásaikat hangoztatták a törvénytervezetnek a szenátus által javasolt legutóbbi módosításaival kapcsolatban.

A jelzett országok tavaly "vízumegyenlőségi koalícióba" tömörültek annak elérésére, hogy az Európai Unió régebbi tagállamaihoz hasonlóan az ő állampolgáraik is vízummentesen utazhassanak be az Egyesült Államokba.

Közös törekvésük annak elérése, hogy ha egy ország teljesíti a megszabott biztonsági és terrorizmusellenes követelményeket, és az elutasított vízumkérelmek száma fokozatosan csökken, akkor ez utóbbi arányát ne vegyék számításba. Csehország a többi ország iránti szolidaritásból csatlakozott ennek követeléséhez, jóllehet azon kevés államok egyike, amelyek teljesíteni tudják a jelenlegi törvénytervezetben szereplő maximális 10 százalékos elutasítási feltételt. Magyarország még kívül esik ezen a küszöbön.

Ratislav Kacer washingtoni szlovák nagykövet úgy nyilatkozott, hogy nincsenek első-, illetve másodrangú európai szövetségesek.

Simonyi András magyar nagykövet írásos állásfoglalásában közölte: Magyarország állampolgárai, akik Irakban, Afganisztánban és a Balkánon együtt harcoltak az amerikai katonákkal, másodosztályú polgároknak érzik magukat, amiért nem látják őket szívesen az Egyesült Államokban. A magyarok számára nem elfogadható az, hogy 17 évvel a berlini fal leomlása után még mindig megtagadják tőlük a vízummentes beutazás lehetőségét.

A kelet-közép-európai országok közös állásfoglalásukat egy képviselőházi meghallgatáshoz időzítették, amelyet Robert Wexler demokrata politikus vezetésével csütörtökön tartott a külügyi bizottság európai albizottsága.

Az Európai Unió azt az álláspontot képviseli, hogy mind a 27 tagjának állampolgárait megilleti a vízummentesség. A meghallgatáson Wexler képviselő is azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok alakítson ki egységes politikát az EU irányában.

Egyes washingtoni képviselők úgy látják, hogy a vízummentességi program kiterjesztésére közvetlenül George Bush elnök mandátumának lejárta előtt, de már a 2008-as elnökválasztás után, vagyis 2009 januárjában lesz esély.

MTI - fidesz.hu