Nemzetközi elfogató parancs a kazah elnök veje ellen
2007. május 29., 07:35
Nemzetközi elfogató parancsot adott ki Kazahsztán hétfőn Nurszultan Nazarbajev államfő veje ellen.

Rahat Alijev befolyásos üzletember ügyében maga az államfő rendelt el a minap nyomozást azzal a gyanúval, hogy köze volt a kazah Nurbank két vezetőjének elrablásához. A pénzintézet tulajdonosa felerészben maga Alijev. A bűneset januárban történt, néhány napra rá pedig Alijevet "luxusszáműzetésbe" küldték Bécsbe, Kazahsztán ausztriai nagyköveteként. A belügyminisztérium szóvivője hétfőn bejelentette, azzal is vádolják Alijevet, hogy maffiahálózatot működtetett a közép-ázsiai országban.

Alijev szombaton - a saját ellenőrzése alatt álló, Kazakhstan Today nevű internetes hírügynökség útján - nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt állítja, hogy a rendőrségi vizsgálat politikai indíttatású, egyszerűen az ő elhallgattatását célozza. "Ez a sebtében összetákolt ügy valóban fontos. Fontossága abban rejlik, hogy így próbálnak eltávolítani a politikából" - írta Alijev. Szerinte Nazarbajev fokozatosan felszámolja a demokratikus vívmányokat, a választásokat pedig a külföldi megfigyelők előtti szemfényvesztéssé silányítja. Alijev nyilatkozatának közzététele után néhány órával a Kazinform állami hírügynökség jelentette: Alijevet leváltották a bécsi nagyköveti posztról. A bécsi kazah nagykövetség szóvivője hétfőn közölte, hogy nem tudja megmondani, hol tartózkodik Alijev.

Elemzők azzal hozták összefüggésbe az Alijev elleni vádakat, hogy a politikus-üzletember összerúgta a port apósával, aki 1989 óta áll Kazahsztán élén. A kazah parlament a múlt héten szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi Nazarbajevnek, hogy tetszőleges ideig hivatalában maradjon. Kazahsztán "örökös elnöke" most arra törekszik, hogy szorosabbra fogja a gyeplőt a kazah politikai porondon, és megmutassa, "ki az úr a háznál".

MTI - fidesz.hu