Uniós gazdák találkoztak Berettyóújfaluban
2007. május 29., 10:16
A Berettyóújfalui Gazdakör szervezésében pünkösd szombatján bihari gazdák találkozóját rendezték meg a Város Hete rendezvénysorozatához kapcsolódóan, melyen részt vettek az olasz és román testvérvárosok gazdái is.

A Morotva Ligetben megjelent gazdákat Kovács Zsigmondné gazdaköri elnök, Papp János, önkormányzati képviselő, a Morotva Egyesület elnöke, Mezei István Zsolt, az Ifjú Gazdatagozat újfalui elnöke, valamint Muraközi István alpolgármester köszöntötte. Utóbbi örömét fejezte ki a miatt, hogy Biharország fővárosa adott otthont a gazdatalálkozónak. Mint a helyi Fidesz-csoport elnöke leszögezte: szövetséget kötöttek a Magosszal, így próbálnak meg érvényt szerezni a gazdák érdekeinek.

Vitányi István országgyűlési képviselő bejelentette: Magyarország nagy bajban van, változásra van szükség. A cél a teljes foglalkoztatottság megteremtése, továbbá erős vidék, erős falu, erős mezőgazdaság, melynek megvalósítására a Fidesz készen áll.

Kocsis Róbert, a megyei közgyűlés alelnöke - aki maga is gazdaköri tag szülővárosában, Hajdúszoboszlón - annak adott hangot, hogy Hajdú-Bihar megye az ország legerősebb agrármegyéje. Az őszi helyhatósági választásokra létrejött szövetséggel - Fidesz-Magosz-KDNP - stabil többséggel irányítják a megyét. Első határozatuk értelmében megalakították a mezőgazdasági bizottságot, amely figyeli, kommentálja a közgyűlés agrárügyeket érintő határozatait. Támogatják a gazdák harcát a megélhetésért. A megye politikai nyomásgyakorlásra képes a gazdák érdekében - húzta alá. Példa erre az, hogy felterjesztéssel éltek a kormány felé a falugazdász-hálózat fenntartása érdekében, továbbá kiálltak a megye egész területére érvényes GMO-mentesség mellett. Az alelnök szerint fontos, hogy az ország 18 megyéje Fidesz-vezetésű, így együtt képesek a nyomásgyakorlásra.

"Sorsközösséget kell vállalni a gazdákkal, mint ahogy '48-'49-ben is együtt lépett fel a parasztság és a nemesség. Most hasonló időket élünk, de együtt sokra leszünk képesek!" - szögezte le.

Pálfiné Pántya Anikó a Bihari Agrárenergetikai és Környezetgazdálkodási Egyesület elnöke felszólalásában azt emelte ki, hogy térnyerésre van szükségük a megújuló energiaforrásoknak, de minél kevesebb környezetterheléssel. Az Egyesület célja a térségben megtermelt áruk értékesítése, hasznosítása. Ennek elérése érdekében az összefogásra hívta fel a figyelmet, mert sikeresek csak együtt lehetnek a gazdák, az önkormányzatok, a banki és jogi képviselők is. A nyitott egyesülethez bárki csatlakozhat - tette hozzá. Három beruházási elképzelést jelentett be Pálfiné: egy biogáz-üzem, egy vágóhídi melléktermék feldolgozását megoldó üzem, valamint egy bio-erőmű megvalósítását. A projektek különböző fázisban vannak, de a gazdáknak kitörési pontot jelenthetnek, ha ezek megvalósulnak - egészítette ki.

Szeifert Ferenc polgármester az olasz és román testvérvárosok - Porcia és Margitta - gazdaküldöttségét mutatta be, mintegy bizonyítva azt, hogy az Unió egyre inkább kinyitja kapuit egymás előtt. Lázár Imre a Bihar megyei Margittáról érkezett. Legfontosabbnak azt tartotta, hogy Románia uniós csatlakozása óta könnyebb az átjutás Magyarországra. A médiából sok hasznos ismeretet szereztek, a tapasztalatokat szeretnék átvenni tőlünk, különösen a Sapard-támogatások lehívása tekintetében. Tanulni érkeztek, s várják is a segítséget az itthoniaktól.

A porciai küldöttek - akik a napot Czirják Imre újfalui gazdálkodó farmjának megtekintésével kezdték - elmondták: hasznosak az ilyen találkozók, mert kölcsönösen megismerik egymást a gazdák. Náluk óriási költségekkel művelik a földet: hektáronként ezer euró az összeg. (250.000 Ft/ha) Óriási a bürokrácia náluk, napi tevékenységükről is számot kell adni a hatóságok felé, tehát ott sem könnyű - nyugtázhatták a bihari gazdák. Tanulság az olaszoktól: kis területen hatékonyan gazdálkodnak, mert képesek voltak szervezetbe tömörülni.

Jakab István országos Magosz-elnök, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke, felháborodásának adott hangot, amikor megtudta, hogy a legnagyobb integrátor, a KITE, bojkottálta a rendezvényt, mondván: politikai találkozóra nem mennek el. "Ha a gazdák érdekképviselete politika, akkor vállalom a politikusi jelzőt." De mi a helyzet "politikamentesen"? - tette fel a kérdést ironizálva. A gazdatalálkozóra éppen a hazugság napjának évfordulóján került sor - emlékeztetett az egy évvel ezelőtt elhangzott őszödi beszédre. Kiemelte Jakab István, hogy a magyar gazdák élni akarnak, méghozzá a gazdálkodásból, éppen ezért vannak benn a parlamentben a képviselőik. Óriási a lemaradásunk a régi uniós tagokkal szemben, de építkezni kell, mert a mai kormány nem támogatja a gazdákat, csak a több ezer hektáros részvénytársaságokat. A továbbiakban bejelentette: energia- és élelmiszercélú növénytermesztés elé nézünk, mivel a megújuló energia létjogosultságot nyert hazánkban is, ezért az energiatermelésre ösztönözte a jelenlévőket a gazdavezér.

Galló Ferenc, az Aditus Kft. Észak-alföldi regionális igazgatója a mezőgazdasági célú pályázati lehetőségeket ismertette, kiemelve, hogy az uniós terveket Brüsszelben még nem fogadták el, csak befogadták azokat. Emlékeztetett arra is, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terveket valós egyeztetések után hagyták jóvá és küldték el Brüsszelbe.

Révész Barna őstermelő Debrecenből érkezett a találkozóra. Mint elmondta, a kíváncsiság hozta ki, ismerte a programot, érdekelték az előadások, no meg találkozni is akart a Magosz-elnökkel. Érdekes volt számára az a nyíltság és őszinteség, ahogyan Jakab István fellépett a gazdák érdekében - összegezte benyomásait, hozzátéve, hogy hasznosak voltak az előadások is, különösen a megújuló energiáról szóló. A gazda egyébként gyümölcstermesztéssel foglalkozik: alma, meggy, szilva és őszibarack ültevénye van, melyből héthektár termő teljesen lefagyott. A kár 5-6 millió Ft, így élni fog azzal a meghosszabbított lehetőséggel, hogy belép a nemzeti kárenyhítési alapba.

Nyírő Gizella - fidesz.hu