Amerika és Irán "titkos háborújáról" ír a Newsweek
2007. május 29., 14:34
Amerika és Irán már "titkos háború" folytat egymás ellen, részben Irakban - írta a Newsweek névtelenséget kérő hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A magazin szerint George Bush elnök talán nem véletlenül ígért a napokban "véres iraki nyarat". Jóslatának hátterében talán az Egyesült Államok és Irán között kibontakozó titkos háború húzódik. A Newsweek szerint az amerikai felderítés kiderítette, hogy az iraki lázadók támogatását célzó teheráni erőfeszítéseket egy szupertitkos csoport, az iráni forradalmi gárda elitcsapatán, az al-Kudsz hadosztályon belül működő úgynevezett "9000-es ügyosztály" koordinálja. A csoport állítólag nemcsak a síita felkelőket, hanem az utóbbi időben már a szunnita fegyveres csoportokat is igyekszik bevonni az amerikai vezetésű szövetséges erők elleni küzdelembe. A szupertitkos csoport eddig alapvetően a síita lázadók és az iráni belbiztonsági erők közötti összekötő kapocs szerepét töltötte be.

A Newsweek úgy ítéli meg, hogy már amerikai-iráni titkos háborúról van szó. Egy névtelenségbe burkolózó washingtoni kormányzati forrásra hivatkozva azt írta: George Bush elnök a közelmúltban felhatalmazta a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), hogy "lázító tevékenységet" folytasson az iráni rezsim ellen, ennek azonban nem része a teheráni vezetők hatalmának megdöntése. Azt azonban a magazin nem tudta kideríteni, hogy a CIA pontosan mire kapott utasítást.

Annyi kiszivárgott, hogy a CIA állítólag ki akarja terjeszteni a cenzúrázatlan internetes hozzáférést Irán határ menti térségeiben, hogy elégedetlenséget szítson a nem perzsa lakosság, például a kurdok körében. A Newsweek által megszólaltatott amerikai szakértők kétségesnek tartják, hogy ilyesféle akciók hatékonyak lehetnek az uralmon levő mollák ellen.

MTI - fidesz.hu