Litvánia: 8,3 százalékos GDP-növekedést várnak
2007. május 29., 17:25
Litvánia gazdasága az első negyedévben 8,3 százalékkal teljesített többet, mint a tavalyi első negyedévben, közölték a litvén statisztikai hivatalban kedden, erősen javítva a korábbi becslésen, amely 7,1 százalékra szólt.

A tavalyi negyedik negyedben 6,9 százalékkal, tavaly egész évben 7,5 százalékkal nőtt a litván GDP.

A jelentős eltérés elsősorban az építési tevékenység vártnál sokkal élénkebb alakulásából adódott.

Az EU az idén egész évre 6,5 százalékos növekedést vár a litván gazdaságban, jövőre - az Európai Bizottság tavaszi kitekintése alapján - 7,5 százalékot.

Lettország elsőrendű befektetői osztályzatának megvonása után stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta Litvánia szuverén adóskockázati osztályzatának kilátását is a Standard and Poor's, a belső fogyasztás idei első félévi felfutására és a litván gazdaság kemény landolásának egyre növekvő valószínűségére hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének múlt szerdai londoni közleménye szerint a kilátásrontás az egyébként magasan elsőrendű "A" hosszú távú, és "A-1" rövid futamú adósosztályzatokra vonatkozik; a cég ezeket a besorolásokat megerősítette.

A bejelentéshez fűzött elemzés szerint az elmúlt néhány év 7 százaléknál magasabb éves GDP-növekedési átlaga nyomán meglódult elkölthető jövedelemtömeg, valamint a jelentős hitelkiáramlás a tavalyi hűlési jelek után az idén ismét jelentős belső keresleti növekedést serkent Litvániában, aminek következtében nőnek a makrogazdasági egyensúlytalanságok is.

Mindemellett az inflációs nyomás is várhatóan tartós marad, ami 2011-2012-ig tolhatja ki Litvánia euróövezeti csatlakozását, áll a Standard and Poor's elemzésében.

Litvánia idén januártól akart az euróövezet tagja lenne, de a jelentkezését az éppen érvényes inflációs referenciaszint néhány tized százalékpontos átlépése miatt tavaly tavasszal nem fogadták el Brüsszelben.

Az intézet elemzése szerint, ha a litván kormány nem húzza feszesebbre a költségvetést, és nem tesz ezen kívül is lépéseket a belső kereslet megfékezésére, a külső egyensúlyhiány tovább nőhet, ami a litván adósbesorolás visszaminősítését eredményezheti. A negatív kilátás a gyorsuló belső fogyasztás által hajtott litván gazdaság kemény landolásának mind nagyobb kockázatát tükrözi - áll a hitelminősítő londoni figyelmeztetésében.

MTI - fidesz.hu