Nézeteltérések a G8-csoport külügyminiszterei között
2007. május 30., 16:42
Elsősorban Koszovó kérdésében fennmaradtak a nézeteltérések a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport külügyminiszterei között.

A miniszterek, akik szerdán az 1945 nyarán a második világháború utáni rendezésről döntő - Churchill, Truman és Sztálin részvételével kezdődött - potsdami konferencia helyszínén, a Cecilienhof kastélyban gyűltek össze, Koszovó mellett Iránról, Afganisztánról és a Közel-Keletről, továbbá környezetvédelmi kérdésekről tárgyaltak, előkészítendő az egy hét múlva sorra kerülő, heiligendammi állam- és kormányfői csúcskonferenciát.

Értesülések szerint miközben a nyugati államok képviselői a függetlenséget előirányzó Ahtisaari-tervet támogatva, mielőbbi ENSZ- döntést szorgalmaztak a jelenleg még Szerbiához tartozó tartomány státusáról, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elutasította ezt, azt hangoztatva, hogy a tartomány sorsát a szerbek és az albánok közvetlen tárgyalásai során kell rendezni.

Több volt az egyetértés a Közel-Keletet illetően, a külügyminiszterek ugyanis egyaránt a tárgyalások folytatását, illetve az erőszakról való lemondást sürgették.

MTI - fidesz.hu